Na hlavný obsah

Žiarsku pôrodnicu pravdepodobne neobnovia. Prevádzkovateľ to nevidí reálne, hovorí však o veľkej investícii

Obnove dávajú 30-percentnú šancu.

Žiarsku pôrodnicu pravdepodobne neobnovia. Prevádzkovateľ to nevidí reálne, hovorí však o veľkej investícii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obnovenie pôrodnice v Žiari nad Hronom, nevidí prevádzkovateľ nemocnice veľmi reálne. Banskobystrickým krajským poslancom zástupcovia spoločnosti prisľúbili, že sa o to pokúsia. Priblížili im aj ďalšie plány s nemocnicami v regióne.

Asi 30-percentnú šancu dáva zástupca spoločnosti AGEL SK tomu, že sa im pôrodnicu v žiarskej nemocnici podarí ešte otvoriť. Jej prevádzku dočasne prerušili v polovici decembra pre nedostatok lekárov.

„Samozrejme, robíme všetky činnosti, ktoré vedú k obnoveniu tejto pôrodnice. Avšak je obrovský problém so získaním kvalifikovaného personálu, ktorý by nám to umožnil,“ priblížil predseda predstavenstva AGEL SK Michal Pišoja.

„My už tomu neveríme, že je tam úprimná snaha tú žiarsku pôrodnicu znovu otvoriť. Prevádzkovateľ žiarskej nemocnice má povinnosť zabezpečiť pre celú nemocnicu, pre všetky oddelenia, dostatok kvalifikovaného personálu. Spoločnosť AGEL SK v tejto časti zlyhala,“ skonštatoval zástupca primátora v Žiari nad Hronom Ladislav Kukolík.

Pôrodnicu v Žiari nad Hronom asi neobnovia. Situácii s tamojším prevádzkovateľom nemocnice sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

AGEL chce investovať milióny eur

Spoločnosť poslancom tvrdí, že chce do nemocnice investovať milióny eur.

„Myslíme si, že táto nemocnica dokáže fungovať v prípade, že sa pristúpi k reorganizácii s tým, že sa zachová aktuálny rozsah a spektrum zdravotnej starostlivosti, ktoré sa v Žiari poskytuje a naopak podporí sa masívnymi investíciami do rekonštrukcie priestorov, do zmeny procesov, do celkového vynovenia,“ povedal Pišoja.

Prevádzkovateľ tiež prezentoval zámer investovať zhruba 50 miliónov eur do susednej nemocnice vo Zvolene. So samosprávnym krajom chce preto predĺžiť nájomnú zmluvu o ďalších 20 rokov. Kraj bude v rokovaniach žiadať garanciu zachovania zdravotnej starostlivosti aj pre žiarsku nemocnicu. O podmienkach nájomných zmlúv majú rokovať v marci.

„Je pre nás mimoriadne dôležité a budeme dbať na to, aby sa obnovila činnosť gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia na jednej strane a na druhej aby sme získali investičné a zmluvné garancie že spoločnosť počíta s nemocnicou v Žiari nad Hronom,“ dodal predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny