Na hlavný obsah

Poslanci Banskobystrického kraja vyzývajú súkromníka na zachovanie nemocnice a obnovenie pôrodnice v Žiari nad Hronom

Pôrodnica ukončila činnosť pre nedostatok lekárov.

Poslanci Banskobystrického kraja vyzývajú súkromníka na zachovanie nemocnice a obnovenie pôrodnice v Žiari nad Hronom
Ilustračná snímka - pôrodnica. Foto: RTVS

Prevádzkovateľ nemocnice v Žiari nad Hronom sa má zmluvou zaručiť, že v meste zachová zdravotnú starostlivosť. Spoločnosť AGEL na to vyzvali poslanci Banskobystrického kraja. Žiadajú tiež obnoviť pôrodnicu.

Spoločnosť AGEL dočasne ukončila činnosť pôrodnice v žiarskej nemocnici 15. decembra pre nedostatok lekárov. Samosprávny kraj nemá zákonné možnosti, aby v tom zabránil súkromnému prevádzkovateľovi. Ako vlastník priestorov nemocnice sa však snaží so spoločnosťou dohodnúť na pravidlách.

„Očakávame, že využijú maximálne všetky prostriedky k tomu, aby zdravotná starostlivosť v oblasti pôrodníctva tu v Žiari nad Hronom bola o tri mesiace opäť obnovená. Očakávame zmluvné a záväzné uistenie o tom, že rozsah zdravotnej starostlivosti bude zachovaný aj ďalšie roky,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Nemocnici v Žiari nad Hronom sa v Správach RTVS venoval Marek Pivoluska:

Spoločnosť tvrdí, že sa pôrodnicu posnaží znovu otvoriť.

„Jej činnosť bez kvalifikovaného personálu však predstavuje hazard so životom matiek a detí. Ak sa nám podarí získať dostatočný počet kmeňových atestovaných lekárov, potrebných na zabezpečenie plynulej prevádzky oddelenia, činnosť pôrodnice bude okamžite obnovená,“ uviedla hovorkyňa AGEL SK Eva Peterová.

„Chcem veriť, že tie slová boli úprimné a že to bude nakoniec ešte spustené,“ povedal primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal.

AGEL však zdôrazňuje, že treba počítať aj s opačným scenárom.

„Chýba v nájomných zmluvách pre kraj možnosť v takýchto situáciách zasiahnuť. Keď súkromný poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti mení rozsah a tým pádom ale mení dostupnosť a bezpečnosť pre tých pacientov,“ skonštatoval lekár Nemocnice v Žiari nad Hronom Ladislav Kukolík.

Prevádzkovateľ nemocnice by mal prísť predstaviť svoje návrhy týkajúce sa zachovania pôrodnice. Rovnako rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti na najbližšie rokovanie BBSK už 11. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny