Na hlavný obsah

Pracovníci britskej pošty museli roky pykať za podvody, ktoré nespáchali. Kuriózny prípad oživil nový seriál

Vláda už niektorým obetiam vyplatila odškodné.

Pracovníci britskej pošty museli roky pykať za podvody, ktoré nespáchali. Kuriózny prípad oživil nový seriál
Na snímke bývalí pracovníci pošty. Foto: RTVS

Nový britský televízny seriál pod názvom „Mr Bates vs The Post Office“ vznikol na základe skutočných udalostí. Oživil tak roky trvajúci škandál. Poštová spoločnosť v rokoch 1999 až 2015 obvinila vyše 3 500 pracovníkov pobočiek z účtovných machinácií a sprenevery majetku. Hoci dôvodom účtovnej chyby bola porucha systému, stovky ľudí si odpykávajú tresty dodnes.

Obvinení pracovníci a riaditelia poštových pobočiek podľa médií poukazovali na chyby v účtovnom softvéri už v roku 2000. Vyšší predstavitelia britskej pošty – štátnej firmy obdobnej, ako je známejší Royal Mail, však tvrdili, že systém je v poriadku a zažalovali ľudí z machinácií a účtovných podvodov. Súdy odsúdili viac ako 900 ľudí.

Nezvyčajnému prípadu sa v relácii Správy RTVS venoval redaktor Viliam Ovsepian:

„Súd nariadil, aby sme uhradili finančnú ujmu, inak hrozilo väzenie. Ľudia sa ma stále pýtali, čo sa stalo. Pred každým som sa musel obhajovať a vysvetľovať, že to nebola moja chyba,“ povedal bývalý pracovník pobočky pošty Mohammed Rasul.

„Okrem najbližšej rodiny nikto nevedel, čo sa stalo. Hanbila som sa pred ľuďmi, že som odsúdený zločinec, aj keď neprávom,“ uviedla bývalá pracovníčka tejto pošty.

V roku 2009 počítačoví experti zistili a dokázali, že chyba bola na strane účtovného programu Horizon. Bývalí pracovníci pošty potom vytvorili občiansku alianciu na podporu neprávom obvinených kolegov.

„Je to frustrujúce, no som rád, že je to opäť v správach. Dúfam, že to dopomôže k rýchlemu uzavretiu celého prípadu,“ vyjadril sa k situácii predseda Aliancie na podporu pracovníkov pošty Alan Bates.

Hoci britská vláda už vyplatila vyše 170 miliónov eur obetiam justičného omylu, ešte stále si vyše 800 ľudí odpykáva trest na slobode. „Pripravujeme návrh legislatívy, ktorá zbaví viny všetky obete tohto škandálu naraz. A navyše im vyplatíme kompenzáciu vo výške takmer 700-tisíc eur,“ ozrejmil premiér Spojeného kráľovstva Rishi Sunak.

Samotná firma Fujitsu, ktorá vyvinula účtovný softvér Horizon, sa už niekoľkokrát za chybu v systéme ospravedlnila a uistila, že bude spolupracovať pri ďalšom vyšetrovaní. Hoci ospravedlnenie ponúkla aj bývalá šéfka britskej pošty Paula Vennellsová, za zničené životy a nespravodlivé obvinenia doteraz nikto neprevzal zodpovednosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet