Na hlavný obsah

Vo väzení neprávom strávil 44 rokov. Mužovi uznal americký súd mimoriadne odškodné

Ide o jedno z najvyšších odškodných vôbec.

Vo väzení neprávom strávil 44 rokov. Mužovi uznal americký súd mimoriadne odškodné
Na snímke neprávom odsúdený Ronnie Long. Foto: TASR/AP

Mužovi, ktorý bol vo väzení neprávom 44 rokov, uznali tri roky po oslobodení mimoriadne odškodné 25 miliónov dolárov (takmer 23 miliónov eur). Ide o doposiaľ druhé najväčšie vyrovnanie za neoprávnené odsúdenie, informoval zahraničný portál NBC News.

„Našli sme v tomto prípade spravodlivosť? Rozhodne nie. Žiadna suma peňazí nikdy nevynahradí Ronniemu všetko, o čo prišiel, ale je to pre neho veľký krok vpred,“ uviedol pre portál trestný právnik Ronnieho Longa klinický profesor Jamie Lau.

Dodal, že to bola dlhá cesta a ide o skvelý výsledok. Mesto, s ktorým 68-ročný Ronnie Long viedol spor, sa zároveň ospravedlnilo – verejne aj súkromne.

Muža čiernej pleti obvinili zo znásilnenia bielej prominentnej ženy a o jeho odsúdení rozhodla porota zložená výlučne z bielych mužov. Všetko sa udialo, keď mal Long 21 rokov. Podľa jeho právnikov neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by ho z činu usvedčovali.

Ronnie Long sa v roku 2020 odvolal, na čo súd uznal, že porušili jeho práva na spravodlivý proces. V auguste toho roka jeho odsúdenie súd zrušil a muža prepustil na slobodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet