Na hlavný obsah

Rely Dakar: Svitko v deviatej etape opäť v najlepšej desiatke, Varga zaznamenal šieste umiestnenie v top 3

Slovák si tak udržal deviate miesto v celkovom hodnotení.

Rely Dakar: Svitko v deviatej etape opäť v najlepšej desiatke, Varga zaznamenal šieste umiestnenie v top 3
Na snímke slovenský pretekár Dušan Svitko. Foto: Facebook/Stefan Svitko Fanclub -© MCH photo

Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil v utorňajšej (16. 1.) deviatej etape Rely Dakar deviate miesto. Na víťazného Adriena van Beverena z Francúzska (Honda) stratil jazdec Slovnaft Rally Teamu na KTM 12:28 minúty.

Slovenský veterán si tak udržal deviate miesto v celkovom hodnotení, ktoré vedie Američan Ricky Brabec na Honde. Ďalší Slovák Juraj Varga bol tretí v kategórii štvorkoliek s mankom 29:53 min na víťaza Alexandra Girouda z Francúzska.

Svitko navyše stiahol o vyše deväť minút stratu na celkovo ôsmeho Daniela Sandersa z Austrálie (GasGas). V top 10 sa umiestnil tento rok siedmykrát a opäť sa tak priblížil k vyrovnaniu svojho najlepšieho výsledku na Dakare od roku 2021, kedy obsadil ôsmu priečku.

Na trase z Ha’ilu do Al-Uly absolvovali pretekári celkovo 639 kilometrov, pričom samotný špeciál ich mal 417. Podobne ako v pondelok sa Svitko prebojoval a udržal priečku v top 10 až v závere, tentokrát tesne pred 400. kilometrom. V úplnom závere pozíciu udržal napriek 90-sekundovému navýšeniu straty.

Van Beveren zaznamenal druhé tohtoročné víťazstvo a tretie v kariére. Najbližšie bol k nemu Brabec (+ 32 s) a tretí skončil Čiľan Pablo Quintanilla s mankom 4:19 minúty. V celkovom hodnotení si utorňajší víťaz polepšil o jednu pozíciu a momentálne je tretí so stratou 11:26 minúty na Brabca. Medzi touto dvojicou je Botswančan Ross Branch (Hero Motosport) s mankom 7:09 minúty.

Varga na ceste za vylepšením vlaňajšieho umiestnenia

Varga zaznamenal šieste umiestnenie v top tri. Pri svojej druhej účasti na Dakare mieri za vylepšením celkového štvrtého miesta z vlaňajška. Vargovi patrí v celkovej klasifikácii tretia priečka so stratou 3:08:05 h na priebežného lídra Manuela Andujara z Argentíny.

V kategórii automobilov triumfoval Francúz Sebastien Loeb o 4:14 min pred španielskym matadorom Carlosom Sainzom. V celkovej klasifikácii vedie Sainz s náskokom 20:33 min práve pred deväťnásobným svetovým šampiónom v prestížnom seriáli rely WRC.

Medzi kamiónmi vyhral etapu Holanďan Gert Huzink s náskokom 1:32 minúty pred lídrom celkového poradia Čechom Martinom Macíkom. Tretí skončil jeho krajan Aleš Loprais (+4:37 min).

      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport