Na hlavný obsah

Rely Dakar: Varga vedie celkovú klasifikáciu štvorkoliek, ani v tretej etape nechýbal na pódiu

Varga skončil po dvoch druhých miestach v tretej etape tretí.

Rely Dakar: Varga vedie celkovú klasifikáciu štvorkoliek, ani v tretej etape nechýbal na pódiu
Na snímke slovenský pretekár Juraj Varga. Foto: Facebook/Juraj Varga Road to Dakar

Slovenský pretekár Juraj Varga obsadil v pondelkovej (8.1.) tretej etape Rely Dakar tretiu priečku v kategórii štvorkoliek. Zároveň sa posunul na čelo celkovej klasifikácie. Ďalší Slovák Štefan Svitko skončil medzi motocyklami na ôsmom mieste a v celkovom poradí poskočil na 14. pozíciu.

Pre 6-minútový trest prišiel o etapový triumf medzi motocyklami Čiľan Pablo Quintanilla, ktorý sa prepadol na siedmu priečku. Na čelo sa posunul Argentínčan Kevin Benavides, za ktorým Svitko zaostal o 5:04 min. Celkovú klasifikáciu vedie aj naďalej Ross Branch z Botswany.

Na jazdcov čakalo v pondelok celkovo 733 km so špeciálom dlhým 438 km. Na trati z Al-Duwadimi do Al-Salamiya inkasoval okrem Quintanillu penalizáciu aj pôvodne druhý v poradí Joan Barreda Bort zo Španielska (12 min).

Etapové prvenstvo tak pripadlo Benavidesovi, ktorý zvíťazil o 1:11 min pred Američanom Rickym Brabecom, tretí bol Francúz Adrien Van Beveren. Branch má na čele po tretej etape náskok 3:11 min pred Josem Ignaciom Cornejom Florimom z Čile, tretí je priebežne Brabec s mankom 5:08. Svitko zo Slovnaft Rally Teamu zaostáva za lídrom o 43:30 min.

Varga na pódiu tretíkrát po sebe

Medzi štvorkolkami zaknihoval tretie pódium za sebou Juraj Varga. Po dvoch druhých miestach skončil tretí, keď zaostal o 6:17 min za víťazom Alexandrom Giroudom z Francúzska.

Tretia priečka stačila slovenskému jazdcovi na to, aby sa posunul na pozíciu lídra celkovej klasifikácie pred Španiela Manuela Andujara (+1:21), priebežne tretí je Marcelo Medeiros z Brazílie (+14:52).

Premiérový triumf na tohtoročnom Dakare dosiahol medzi automobilmi Brazílčan Lucas Moraes. Po tretej etape sa stal novým lídrom celkovej klasifikácie domáci jazdec Yazeed Al-Rajhi, ktorý má 29-sekundový náskok pred španielskym „matadorom“ Carlosom Sainzom.

Víťaz uplynulých dvoch ročníkov Katarčan Nasser Al-Attiyah si opäť polepšil o dve priečky a v celkovom poradí mu patrí 5. miesto s mankom 10:49 min.

Dvojnásobného šampióna pretekov Sama Sunderlanda z Veľkej Británie vyradili v tretej etape mechanické problémy. Tridsaťštyriročný motocyklový jazdec z tímu GasGas musel zosadnúť už 11 km po štarte a po vyše troch hodinách čakania na opravu napokon ohlásil predčasný koniec na podujatí. Sunderland bol po nedeľnej druhej etape v celkovom poradí šiesty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport