Na hlavný obsah

Je to tragédia, že spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, vyhlásil R. Fico po stretnutí s Orbánom

S maďarským premiérom sa stretol v Budapešti.

Je to tragédia, že spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, vyhlásil R. Fico po stretnutí s Orbánom
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR/DUNA/MTI

Je tragédiou, že spolupráca Vyšehradskej štvorky (V4) sa úmyselne znefunkčnila. Vyhlásil to v utorok (16. 1.) v Budapešti predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Tiež avizoval, že bude vyvíjať tlak na české predsedníctvo V4, aby zvolalo schôdzku premiérov krajín zoskupenia v záujme riešenia spoločných tém. Povedal to po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

„V4 a spolupráca v rámci V4 sa úmyselne znefunkčnila. Je evidentné, že keď sú štyri krajiny pohromade, ktoré reprezentujú 65 miliónov obyvateľov v rámci EÚ, dokážu presadiť veci, ktoré normálne individuálne krajiny presadiť nevedia,“ povedal Fico.

Schôdzka premiérov krajín V4 by podľa neho nemala byť len formálna. Mali by sa na nej prerokovať témy, ktoré sú dôležité pre tieto štáty.

Rovnaký názor na budúcnosť EÚ

SR a Maďarsko majú podľa Fica rovnaký názor aj na budúcnosť Európskej únie vo vzťahu k právu veta. „Ak sa členským štátom EÚ zoberie právo veta a bude sa rozhodovať o zásadných politických a bezpečnostných otázkach nejakou väčšinou, to je začiatok konca EÚ,“ povedal.

V takom prípade by podľa neho nastal „diktát veľkých vo vzťahu k tým malým“. Nebolo by možné hovoriť o suverenite a ochrane štátnych záujmov.

Premiéri takisto podľa Fica hovorili o štruktúre biznisu v Maďarsku a SR. Diskutovali aj o nevyhnutnosti atómovej energie pre dosiahnutie sebestačnosti.

„Bez toho, aby sme mali atómové elektrárne, ťažko budeme môcť garantovať občanom jednej aj druhej krajiny dostatočný a cenovo prístupný objem elektrickej energie,“ dodal slovenský premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko