Na hlavný obsah

Rusi podnikli raketové útoky na Charkov a Kyjev. Úrady hlásia niekoľko obetí

Starosta Charkova doplnil, že pri ostreľovaní bola úplne zničená časť obytného domu.

Rusi podnikli raketové útoky na Charkov a Kyjev. Úrady hlásia niekoľko obetí
Ľudia reagujú na mieste ruského útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Utorkové (23. 1.) rozsiahle ruské raketové údery si v ukrajinskej metropole Kyjeve a druhom najväčšom meste Charkov si vyžiadali najmenej 60 zranených, vyplýva z oznámenia ukrajinských úradov a predstaviteľov.

O život ruské útoky pripravili najmenej troch ľudí v Charkove, ďalší človek zahynul v Pavlohrade na stredovýchodnej Ukrajine. Rusko tvrdí, že vykonalo presne mierené údery na objekty ukrajinského obranného priemyslu.

Vypálili množstvo rakiet

Podľa agentúry Unian v utorok na Ukrajinu ruské bombardéry Tu-95 a Tu-22 vypálili množstvo rakiet na rôzne ciele.

Ukrajinské letectvo oznámilo, že sa ukrajinským silám podarilo zničiť 21 zo 41 rakiet. Zostreliť sa podľa tohto oznámenia podarilo aj päť balistických rakiet Iskander.

V Charkove podľa ministra vnútra Ihora Klymenka Rusi zasiahli dva bytové domy. Šéf Charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov medzitým na telegrame informoval, že bilancia zranených v Charkove postupne narástla na 42, mŕtvi sú traja.

Synehubov predtým uviedol, že záchranári pátrajú po ľuďoch uväznených pod troskami jednej zo zničených budov. Na telegrame rovnako zverejnil fotografie poničeného panelového domu.

Ruská štátna tlačová agentúra TASS pritom tvrdí, že domy v Charkove zasiahli rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany.

„Ukrajinská strana sa znovu snaží ovplyvniť mienku a vydáva zničenie obytných domov za prácu ruskej armády,“ napísala agentúra. Rusko od začiatku svojej invázie vyhlasuje, že na Ukrajine neútočí na civilné ciele, hoci útoky na civilnú infraštruktúru potvrdzujú početné správy nezávislých médií.

Ruské ministerstvo obrany neskôr oznámilo, že v utorok ráno na Ukrajine ruské sily vykonali vysoko presnými zbraňami skupinový úder na objekty ukrajinského vojenského priemyslu a zasiahli všetky vytýčené ciele.

V Kyjeve vznikli požiare

V Kyjeve následkom útokov vznikli požiare vo viacerých štvrtiach. Zasiahnutých bolo niekoľko obytných domov a tiež áut. Podľa oznámenia starostu Vitalija Klička si útoky v Kyjeve vyžiadali najmenej 20 zranených.

Trinásť ľudí muselo byť podľa neho hospitalizovaných, vrátane troch detí. Informáciu o jednom mŕtvom, s ktorou predtým prišiel minister vnútra Ihor Klymenko, Kličko nepotvrdil. Podľa Klička bola jedna žena resuscitovaná, je vo vážnom stave, ale žije.

V Pavlohrade v Dnepropetrovskej oblasti zabili ruské útoky 43-ročnú ženu, ktorá bola vonku v jednom z miestnych parkov, uviedol šéf oblastnej správy Serhij Lysak. Údery v meste podľa neho poškodili dve školy, osem niekoľkoposchodových domov i infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet