Na hlavný obsah

Ruská armáda v noci opäť útočila dronmi a raketami. Ukrajine sa väčšinu z nich podarilo zneškodniť

Obete či zranených zatiaľ nehlásia.

Ruská armáda v noci opäť útočila dronmi a raketami. Ukrajine sa väčšinu z nich podarilo zneškodniť
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v noci na nedeľu zaútočila na územie Ukrajiny pomocou 28 bezpilotných lietadiel typu Šáhid 136/131 a troch protilietadlových riadených striel S-300.
Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala 21 Ruskom vypustených dronov.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá sa odvolala na vyhlásenie letectva ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa ukrajinskej armády bezpilotné lietadlá vyslali z mesta Primorsko-Achtarsk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. Rakety odpálili z okupovanej časti Donbasu na východe Ukrajiny.

Hlavné smery útoku boli juh a východ ukrajinského územia, dodala ukrajinská armáda. Na odrazení útoku ruskej armády sa podieľali protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa špecifikuje, že protivzdušná obrana operovala v Záporožskej, Mykolajivskej, Odeskej, Dnepropetrovskej, Kirovohradskej, Vinnyckej a Čerkaskej oblasti.

Dnepropetrovské regionálne úrady na Telegrame napísali, že pri útoku dronu v meste Dnipro utrpelo zranenia dvanásť ľudí. Dodali, že to poškodilo vzdelávaciu inštitúciu a jej internát, dve bytové a jednu administratívnu budovu.

Rusko opäť stupňuje útoky

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať oznámil, že drony zničili prevažne mobilné tímy, ktoré šetrili „nedostatkové rakety“ protivzdušnej obrany.

Ukrajinské sily podľa neho použili niektoré rakety na odrazenie dvoch nedávnych veľkých ruských útokov. A „prebiehajú procesy, ktorých cieľom je naďalej poskytovať Ukrajine množstvo rakiet potrebných na odrazenie leteckých útokov“.

Rusko pri útokoch v posledných dňoch roka 2023 a v prvých dňoch tohto roka nasadilo takmer 300 rakiet a viac ako 200 bezpilotných lietadiel, napísala agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet