Na hlavný obsah

Rýchly koniec vojny na Ukrajine prostredníctvom rokovaní: Nová nemecká strana chce rušiť sankcie voči Rusku

Novej strane sa nepáčia ani ekologické plány Scholzovho kabinetu.

Rýchly koniec vojny na Ukrajine prostredníctvom rokovaní: Nová nemecká strana chce rušiť sankcie voči Rusku
Zakladateľka a hlavná tvár novej strany Sahra Wagenknechtová (v strede). Foto: TASR/AP

Nová nemecká ľavicová strana Spojenectvo Sahra Wagenknechtová (BSW) v sobotu (27. 1.) vyzvala na svojom prvom zjazde v Berlíne na rokovanie s Ruskom a zrušenie hospodárskych sankcií uvalených po začiatku vojny na Ukrajine. Píše to agentúra AFP.

Strana, ktorú agentúry označujú za populistickú, tak razí opačnú politiku, ako súčasná nemecká vláda, ktorá patrí k najväčším dodávateľom zbraní Ukrajine. V domácej politike by potom strana chcela navýšiť výdavky na zdravotníctvo a dôchodky a naopak zredukovať ekologické programy.

„Táto vojna musí skončiť veľmi rýchlo a prostredníctvom rokovaní,“ povedala zakladateľka a hlavná tvár strany Sahra Wagenknechtová. Podľa nej je nutné zastaviť preteky v zbrojení. „Dodávame zbrane Ukrajine pre víťazstvo, ktorému neveria ani ukrajinskí generáli,“ povedala politička, ktorá novú stranu založila po odchode z postkomunistickej Ľavice.

Proti ekológii

Podľa novej strany by Nemecko malo zrušiť sankcie uvalené na Rusko po začiatku invázie na Ukrajine a vrátiť sa k nákupom ruského plynu a ropy. Wagenknechtová tiež ostro kritizovala nemeckú vládu, ktorú označila za najhlúpejšiu v Európe.

Novej strane sa napríklad nepáčia ekologické plány kabinetu Olafa Scholza, napríklad prechod k tepelným čerpadlám, ktoré by zrušila. Strane sa ani nepáči zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi, ktorý by mal vstúpiť do platnosti v roku 2035, či obchodovanie s emisnými kvótami, píše agentúra DPA.

„Nie sme Ľavica 2.0,“ uviedla Wagenknechtová. BSW podľa analytikov cieli na voličov, ktorí zvažujú voľbu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Nová strana má silné zázemie na východe Nemecka, kde AfD dosahuje nadpriemerné výsledky. Obe strany majú v niektorých bodoch podobné programy.

Predstavitelia BSW však paralely s AfD odmietajú s tým, že pravicová strana obhajuje záujmy bohatých ľudí. BSW vo veľkej miere tvoria ľudia, ktorí odišli z postkomunistickej Ľavice, za ktorú bola Wagenknechtová poslankyňou a europoslankyňou. Prvým testom popularity strany budú voľby do Európskeho parlamentu na začiatku júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet