Na hlavný obsah

Shiffrinová ocenila korunku, ktorú si odniesla z Jasnej: Najkrajšia trofej, akú mám

Shiffrinová zvíťazila v nedeľňajších (21. 1.) pretekoch slalomu.

Shiffrinová ocenila korunku, ktorú si odniesla z Jasnej: Najkrajšia trofej, akú mám
Na snímke americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová v Jasnej. Foto: TASR - Michal Svítok

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová vystrúhala pochvalu pre organizátorov uplynulého podujatia Svetového pohára. Korunku pre víťazku nedeľného (21. 1.) slalomu považuje za najkrajšiu trofej, akú kedy dostala.

Korunka pochádza z dielne šperkárky Petry Tóthovej, rovnakú dostala aj víťazka sobotného (20. 1.) „obráku“ Švédka Sara Hectorová. Američanka na sociálnej sieti X zverejnila fotku s trofejou na hlave a napísala: „Za toto ďakujem Jasná! Zrejme je to najkrajšia trofej, akú som kedy dostala!“

Slovenská šperkárka vyrobila pre víťazky originálne korunky, každá z nich je zložená z 1144 kusov kamienkov a váži 474 g. Inšpirácia pri ich tvorbe bola podľa jej slov rovnaká.

„Kroje z troch liptovských dediniek v okolí: Liptovská Osada, Liptovská Lúžna a Liptovské Revúce. Z každého kroja sme si vybrali fragmenty, ktoré sme následne prispôsobili vizuálu Svetového pohára. Ten sa tentoraz niesol vo výrazných lámaných farbách, akoby ste sa na svet pozerali cez kryštáliky ľadu.“

Uznávaná umelkyňa sa preslávila práve pretváraním slovenských ornamentov do sofistikovanej súčasnej formy. Na výrobu koruniek potrebovala sedem mesiacov. Vyrobila ju z pozlátenej mosadze, je ručne maľovaná a ozdobená českým krištáľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport