Na hlavný obsah

Sexuálny škandál kanadského hokeja má dohru. Zo znásilnenia je podozrivých viacero mladých hviezd NHL

Kanadských hráčov vyzvali, aby sa dostavili na veliteľstvo polície.

Sexuálny škandál kanadského hokeja má dohru. Zo znásilnenia je podozrivých viacero mladých hviezd NHL
Kanadský juniorský hokejový tím pózuje na fotografii po zisku zlatej medaily na MS do 20 rokov v roku 2018. Foto: Profimedia

Piatim hráčom z juniorskej hokejovej reprezentácie Kanady z roku 2018 v uplynulých dňoch ich kluby udelili časovo neobmedzené voľno.

Stalo sa tak tesne po tom, ako zverejnili informáciu, že piatich členov kanadského juniorského tímu, ktorý v roku 2018 vyhral zlatú medailu na MS do 20 rokov, vyzvali, aby sa dostavili na veliteľstvo polície v meste London a čelili obvineniam zo sexuálneho napadnutia.

Nečakané odchody hráčov

Médiá začali tieto informácie spájať s nečakanými odchodmi hráčov, ktorí boli v roku 2018 pri juniorskom majstrovskom titule, od tímov z osobných dôvodov. Informoval o tom portál The Globe and Mail.

V posledných dňoch takto dostal voľno Dillon Dubé z Calgary Flames, brankár Carter Hart z Philadelphie Flyers, dvojica z New Jersey Devils Michael McLeod a Cal Foote a taktiež aj útočník Alex Formenton, ktorý pôsobí vo švajčiarskom klube HC Ambri-Piotta.

„Sme si vedomí správ v médiách o veľmi vážnej záležitosti,“ reagoval v stredu (24. 1.) na tlačovej konferencii generálny manažér klubu Philadelphie Flyers Daniel Brière. Vyhlásil tiež, že po zverejnení výsledkov vyšetrovania bude organizácia primerane reagovať.

„NHL sa vyjadrila veľmi jasne. Všetky otázky súvisiace s vyšetrovaním by mali tímy smerovať na ňu. Dovtedy sa členovia organizácie vrátane hráčov Flyers nebudú ďalej vyjadrovať,“ uzavrel Brière.

Polícia v kanadskom meste London v južnom Ontáriu vo svojom vyhlásení uviedla, že 5. februára plánuje usporiadať tlačovú konferenciu, na ktorej „poskytne ďalšie podrobnosti“.

Tlačová konferencia sa má týkať údajného incidentu, ktorý sa odohral v júni 2018 na benefičnom večierku hokejového zväzu Hockey Canada, kde hráčov ocenili za víťazstvo na juniorských majstrovstvách sveta.

Skupinu hráčov obvinili zo sexuálneho útoku. Pred viac ako rokom podala kanadská polícia na súd žiadosť o začatie vyšetrovania.

Tvrdila v nej, že má opodstatnené dôvody domnievať sa, že piati hráči kanadského juniorského hokejového tímu z roku 2018 sexuálne napadli ženu v hotelovej izbe. Prvotné vyšetrovanie neviedlo k vzneseniu obvinení a bolo ukončené vo februári 2019.

Požadovala miliónové odškodné

V apríli 2022 žena identifikovaná ako E. M. podala žalobu na hokejový zväz Kanady, na organizáciu Canadian Hockey League (CHL) a tiež na ôsmich nemenovaných hráčov. Požadovala odškodné vo výške 3,55 milióna dolárov (vyše 3,25 milióna eur).

Tvrdila, že sa s niektorým z hráčov stretla v bare po večierku a vrátila sa do hotela v oblasti kanadského mesta London, kde sa venovali dobrovoľným sexuálnym aktivitám. Povedala však, že následne do izby vstúpili ďalší siedmi členovia tímu a ona bola vystavená sexuálnemu útoku.

E. M. uviedla, že ju „usmerňovali, manipulovali a zastrašovali“, aby zostala v miestnosti napriek tomu, že sa bála fyzickej ujmy, plakala a pokúšala sa odísť.

Organizácia to chcela urovnať v tichosti

Tento príbeh si získal celosvetovú pozornosť a vyvolal vlnu kritiky. Približne mesiac po podaní žaloby v apríli 2022 hokejový zväz Hockey Canada v tichosti žalobu urovnal. Polícia vyšetrovanie obnovila približne pred rokom a pol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport