Na hlavný obsah

Slovenské obchody možno čoskoro čaká veľká zmena: Chcú zakázať mikroténové vrecká na potraviny

Rezort životného prostredia chce zakázať ich používanie.

Slovenské obchody možno čoskoro čaká veľká zmena: Chcú zakázať mikroténové vrecká na potraviny
Ilustračná snímka - mikroténové vrecká. Foto: RTVS

Igelitové vrecúška, ktoré zákazníci používajú na balenie ovocia, zeleniny alebo pečiva, možno čoskoro v obchodoch nenájdete. Rezort životného prostredia chce zakázať ich používanie. Rovnako sa o tom diskutuje aj v rámci Európskej únie. Snahou je znížiť stále rastúce množstvo plastového odpadu.

Už niekoľko rokov platí, že igelitovú tašku v obchode zadarmo nedostanete. Musíte si ju kúpiť alebo si priniesť na nákup vlastnú. Keďže je plastového odpadu stále veľa, pozornosť smeruje aj k jednorazovým obalom.

Možnému zákazu mikroténových vreciek sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Škulová:

„Cieľom je znižovanie odpadu, v ktorom sa topíme, špeciálne aj veľmi tenké plastové sáčky,“ hovorí poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Názory medzi nakupujúcimi sa líšia, niektorí s návrhom súhlasia, iní nie. Europarlament prišiel s touto iniciatívou ešte vlani. Teraz prechádza pripomienkovým konaním. Poslanci by o ňom mohli hlasovať na jar.

„Keď si zoberiete mikroténové rukavice na naberanie pečiva, tak oni sú absolútnou zbytočnosťou pretože klieštiky sú jednoduchou udržateľnou alternatívou,“ pripomína Hojsík.

Nie zadarmo

Ešte skôr, ako to nariadi Brusel, by zákaz používania vrecúšok na Slovensku mohla iniciovať vláda. „V tejto súvislosti pripravuje zmenu legislatívy, ktorou sa zakáže predaj mikroténových vreciek, a ich nahradenie za plne kompostovateľné vrecká,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo životného prostredia.

Podľa odborníkov sa v našich najväčších reťazcoch ročne minie viac ako pol miliardy mikroténových vrecúšok. Obchodné reťazce preto navrhujú, aby obaly už neboli zadarmo.

„Požiadali sme aj ministerstvo, aby povinne spoplatnilo, aspoň symbolickou sumou, takéto tašky. Aby sme ich zmenili nielen na udržateľné, ale aby sme aj znížili ich používanie,“ vyhlásil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Výnimky by mali platiť len pre produkty, pri ktorých to je z hygienických dôvodov nevyhnutné, napríklad pri mäse alebo mliečnych výrobkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko