Na hlavný obsah

Slovenskí kňazi dobyli jednu z himalájskych osemtisícoviek

Stali sa tak prvými katolíckymi duchovnými, ktorým sa to podarilo.

Slovenskí kňazi dobyli jednu z himalájskych osemtisícoviek
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prví katolícki kňazi, ktorí pokorili osemtisícovku v Himalájach, sú zo Slovenska. Ján Dubecký a Ján Bystriansky v septembri vystúpili na ôsmy najvyšší vrch sveta – Manaslu. Výstup trval päť dní a obaja duchovní z Liptova ho zvládli bez pomoci fľaše s kyslíkom.

Ján Dubecký je kaplán Horskej záchrannej služby. Hory miluje, novoročné omše slúži na hrebeni Nízkych Tatier pod Chopkom. ,,Bol to taký detský sen. Áno, je to teraz prvýkrát, čo som bol v Himalájach. Ani som neveril, že sa to niekedy podarí uskutočniť,“ povedal kaplán Ján Dubecký.

V Nepále takéto osemtisícovky možno zdolať len s pomocou miestnej agentúry.

,,Táto agentúra nám pomohla s vynáškou stanov a ešte dokonca kyslík v núdzi. A šerpu, ktorý nás sprevádzal až na vrchol. A to bol šerpa, ktorý bol dokonca sedemkrát na Evereste, na tom kopci dvakrát a ešte niekde inde,“ priblížil duchovný správca Univerzitného pastoračného centra Katolíckej univerzity v Ružomberku Ján Bystriansky.

Výstupu prvých katolíckych duchovných na jednu z osemtisícoviek sa v Správach RTVS venoval redaktor Milan Velecký:

Prví katolícki kňazi

Manaslu – Hora duchov – je ôsmy najvyšší vrch sveta. V roku 1997 tam zahynuli aj dvaja slovenskí horolezci. „To ma prekvapilo, ako pomaly musí človek kráčať, ako pomaly musí niektoré veci robiť. Lebo v tej výške sa naozaj zadýchate aj z toho, že sa napijete z fľaše,“ opísal Dubecký.

Výstup trval päť dní, záverečnú časť absolvovali dokonca v noci. Na vrchol vystúpili o siedmej ráno. „Bolo tam už niekoľko ľudí. Aj na ten samotný vrcholový bod sa trochu čakalo, pokiaľ sa tam ľudia vlastne pofotia, urobia si nejaké záznamy, videá,“ dodal kaplán.

Obaja sú prví katolícki duchovní, ktorí zdolali osemtisícovku. Mesiac v Himalájach oboch duchovných potrápil najmä fyzicky, najbližšie výpravy plánujú už len na Slovensku a v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko