Na hlavný obsah

Slovensko zruší kontroly na hraniciach s Maďarskom, potvrdilo to ministerstvo vnútra

Minister vnútra už ďalšie predĺženie hraničných kontrol nenavrhne.

Slovensko zruší kontroly na hraniciach s Maďarskom, potvrdilo to ministerstvo vnútra
Policajt zastavuje dodávku počas náhodných kontrol na slovensko-maďarských hraniciach. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Očakáva sa, že Slovensko v pondelok (22. 1.) zruší kontroly na hraniciach s Maďarskom. Zaviedla ich predchádzajúca vláda na jeseň minulého roka počas silnej migračnej vlny. Potom ich opakovane predlžovala. Ukončenie kontrol potvrdilo ministerstvo vnútra.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) začiatkom roka uviedol, že ďalšie predĺženie hraničných kontrol nenavrhne. Situáciu v súvislosti s nelegálnou migráciou vtedy označil za pokojnú.

Počas niekoľkých týždňov na konci minulého roka orgány údajne nezaznamenali žiadny prípad nelegálneho vstupu cudzincov na Slovensko na hlavnej migračnej trase.

Počas predchádzajúcej silnej migračnej vlny sa utečenci na Slovensko dostávali zvyčajne z Maďarska, ktoré sa tiež nachádza na tzv. západobalkánskej migračnej trase. Migranti potom zo Slovenska pokračovali ďalej do západnej Európy.

Slovensko zaviedlo hraničné kontroly so svojím južným susedom v októbri minulého roka po tom, ako Česká republika, Poľsko a Rakúsko ohlásili podobné kroky voči Slovensku. Bratislava potom kontroly opakovane rozšírila, a to aj za súčasnej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko