Na hlavný obsah

Štát stále hľadá spôsob, ako zastaviť zdražovanie potravín. Potravinárom pomohol len čiastočne

Ceny potravín sú závislé aj od cien energií.

Štát stále hľadá spôsob, ako zastaviť zdražovanie potravín. Potravinárom pomohol len čiastočne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát hľadá spôsob, ako zastaviť zdražovanie potravín. Pomôcť by malo predĺženie odvodových prázdnin pre potravinárov a farmárov. Naďalej nebudú musieť platiť za zamestnancov odvody až do výšky 750 eur mesačne. Pomoc s vysokými cenami energií je však len zlomok z toho, čo potravinári žiadali.

Ceny potravín sú závislé aj od cien energií. Platby za elektrinu a plyn sa odrazia na cene výrobku v obchodoch. Štát počas kríz ponúka viaceré dotácie, ktoré majú stabilizovať ceny. Potravinári tvrdia, že pomoc je nedostatočná.

„Všetky vstupy nám išli hore vplyvom energií. Samozrejme nás to zaťaží a lacnejšie to nebude,“ vysvetlil riaditeľ potravinárskej spoločnosti Milan Majtán.

Drahým potravinám sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Erik Adamson:

Pôdohospodárska platobná agentúra ponúkla farmárom 3,5 milióna eur ako dodatočnú dotáciu na pokrytie nárastu cien energií. Suma je približne desať percent toho, čo potravinári a poľnohospodári potrebujú.

„Boli by sme radi, aby výška štátnej pomoci potravinárom bola adekvátna vzhľadom na skutočnosť, že toto odvetvie bolo dlhodobo podfinancované,“ vysvetlila hovorkyňa Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.

Niektorí už dotácie vyčerpali

Viaceré veľké podniky už prekročili limit dotácií dva milióny eur, ktoré určila Európska komisia členským štátom na začiatku energetickej krízy. Tie museli rozdeliť medzi svoje prevádzky.

„Ďalší problém sú tzv. prepojene podniky, kde ak má jeden vlastník viacero podnikov, tak sa pomoc napočítava v rámci všetkých podnikov dokopy. Tam podniky majú veľký problém čerpať prostriedky a limit majú automaticky nižší,“ priblížil riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Pomôcť by mohlo zaradenie potravinárov a poľnohospodárov medzi regulované subjekty. Na Slovensku majú dnes regulovanú cenu energií napríklad bežné domácnosti.

„Poľnohospodárov a potravinárov definovať ako subjekty v kritickej infraštruktúre a dostať ich do štádia regulovaných subjektov. Samozrejme, všetko stojí nejaké prostriedky, ale hľadáme cestu,“ ozrejmil minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

„Regulácia by výrazným spôsobom prispela k tomu, aby nenarástli výrazným spôsobom ceny potravín a pomohla by k stabilizácii a zmiernení inflácie,“ dodal Molnár.

Európska komisia od prvého januára povolila členským krajinám zvýšiť limit na dotácie pre potravinárske podniky o 250-tisíc eur. Už dnes sa potravinári sťažujú, že väčšie podniky túto pomoc vyčerpajú za jediný mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika