Na hlavný obsah

Vláda odobrila novelu o sociálnom poistení, odpustené odvody by tak mohol mať väčší okruh potravinárov

Zároveň sa pomoc predĺži do 30. júna.

Vláda odobrila novelu o sociálnom poistení, odpustené odvody by tak mohol mať väčší okruh potravinárov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obdobie uplatňovania si tzv. odvodovej úľavy pre potravinárov sa môže predĺžiť do 30. júna 2024.

Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore, ktorí si môžu túto daňovú úľavu uplatniť, sa tiež môže rozšíriť.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR požiadalo v návrhu o prerokovanie v skrátenom legislatívnom konaní.

Okruh by sa mohol rozšíriť

Okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore by sa mohol rozšíriť o oblasti vinohradníctva, zeleninárstva, ovocinárstva či o chov hospodárskych zvierat s rastlinnou výrobou.

Na rozšírený okruh zamestnávateľov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore by sa daňová úľava mala uplatňovať od 1. februára.

Zamestnávatelia v poľnohospodárskom a potravinárskom priemysle mali od 1. augusta minulého roka do 31. januára 2024 odpustené odvody najviac v sume 700 eur za každého zamestnanca.

Po schválení novely by sa však predĺžil tento termín do 31. januára. Išlo by o sumu najviac 750 eur mesačne za každého zamestnanca, čiže vo výške minimálnej mzdy platnej v roku 2024.

„Približne 60 percent celkových nákladov v sektore ovocinárstva je vynakladaných práve na mzdy pre zamestnancov. V zeleninárstve predstavujú náklady na mzdy približne 20 percent a vo vinohradníctve je to okolo 30 percent,“ uviedol rezort práce v dôvodovej správe.

Opatrenie má zvýšiť sebestačnosť

Podporením uvedených sektorov sa má zvýšiť ich konkurencieschopnosť a miera sebestačnosti, ktorá napríklad v rámci produkcie ovocia mierneho pásma klesla na Slovensku v roku 2022 na úroveň 30,5 percenta.

Má sa tiež udržať akvakultúra, produkcia ovocia, zeleniny, viniča, ktoré sú už v súčasnosti podľa rezortu práce na nízkej úrovni.

Problematika odpustenia odvodov po schválení novely zákona podliehala v auguste minulého roka ešte schvaľovaciemu procesu Európskej komisie (EK).

V septembri minulého roka následne EK schválila schému štátnej pomoci vo výške 70 miliónov eur. Od rozhodnutia EK závisel postup, akým Sociálna poisťovňa (SP) bola povinná implementovať legislatívnu úpravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika