Na hlavný obsah

Strana Hlas oficiálne navrhla Petra Pellegriniho za kandidáta na prezidenta. Za boli všetci jej členovia

Poslanci hlasu plne podporujú Petra Pellegriniho.

Strana Hlas oficiálne navrhla Petra Pellegriniho za kandidáta na prezidenta. Za boli všetci jej členovia
Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). Foto: TASR/Ján Krošlák

Poslanci Hlasu-SD oficiálne navrhli predsedu parlamentu Petra Pellegriniho za kandidáta na prezidenta SR. Návrh do podateľne parlamentu odovzdal v pondelok (22. 1.) predseda poslaneckého klubu Hlasu-SD Róbert Puci. Podpísal ho celý poslanecký klub, čiže 26 poslancov. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Macíková.

„Odovzdaním návrhu na kandidatúru s poslaneckými podpismi i ostatnými zákonom vyžadovanými dokumentmi sme splnili kľúčovú podmienku, ktorú vyžaduje slovenská ústava. Poslanci Hlasu plne podporujú Petra Pellegriniho v jeho osobnom rozhodnutí uchádzať sa o dôveru ľudí v prezidentských voľbách,“ povedal Puci.

Právo navrhnúť kandidáta na prezidenta majú poslanci NR SR a taktiež občania SR. V prípade občianskeho návrhu kandidáta sa návrh podáva formou petície podpísanej najmenej 15 000 občanmi, ktorí majú právo voliť do NR SR.

V prípade poslaneckého kandidáta musí návrh svojím podpisom podporiť najmenej 15 poslancov NR SR. Kandidovať môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48 hodín predo dňom konania volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko