Na hlavný obsah

Súboj o voliča už započal, otáznikov okolo prezidentských volieb však neubúda

Termín prvého kola prezidentských volieb musí byť najneskôr 13. apríla.

Súboj o voliča už započal, otáznikov okolo prezidentských volieb však neubúda
Na snímke volička vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky. Foto: TASR/ Daniel Stehlík

Termín prezidentských volieb stále nepoznáme. Predseda parlamentu prisľúbil, že voľby vyhlási v polovici januára. Aj keď termín volieb a ani mená všetkých kandidátov zatiaľ nie sú známe, boj o voliča sa už začal.

Termín prvého kola prezidentských volieb musí byť najneskôr 13. apríla – to znamená 60 dní pred koncom funkčného obdobia súčasnej hlavy štátu.

Informácie o nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Správach RTVS zhrnula redaktorka Barbora Bodáková:

Zákon však neurčuje, kedy najskôr sa voľby môžu konať. Ide o politické rozhodnutie predsedu parlamentu – teda Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

„Do očakávaného oznámenia termínu zapadá aj to jeho samotné ohlásenie kandidatúry, ktoré je očakávané a s ktorým sa už viac-menej počíta. Myslím, že to môže byť určitá taktika z jeho strany,“ povedal politológ z Inštitútu pre kresťansko-demokratickú politiku Marián Sekerák.

Peter Pellegrini osobné rozhodnutie, či bude alebo nebude kandidovať, už urobil. „Teraz už urobím len všetky tie postupy, ktoré treba. Ako som avizoval, musím zvolať predsedníctvo strany, kde si to musíme oficiálne prejsť a niekedy v strede mesiaca by som to oficiálne oznámil,“ potvrdil Pellegrini.

Pellegrini bude potrebovať 15 poslancov

Ak Peter Pellegrini pôjde do volebného súboja, tak ako politický kandidát na to potrebuje súhlas 15 poslancov. Podporu už má okrem vlastnej strany aj od Smeru-SD. To, či bude kandidátom celej koalície, je otázne.

Predseda SNS totiž svojho koaličného partnera otvorene kritizuje a dnes má Andrej Danko vyzbieraných 10-tisíc podpisov pod vlastnú kandidatúru. V hre je aj to, že SNS podporí Štefana Harabina.

„My nemôžeme čakať do 15. januára, pretože náš volič, pokiaľ by kandidoval Pellegrini a Harabin, by sa delil medzi Pellegriniho a Harabina a politicky by z toho SNS nič nemala,“ uviedol Danko.

„Možno v skutočnosti ani nie je úmyslom pána Danka reálne kandidovať. Skôr si myslím, že sleduje nejaké konkrétne politické ciele,“ myslí si politológ Sekerák.

Občiansky kandidát musí vyzbierať 15-tisíc podpisov. To sa ešte minulý rok podarilo exministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi. To, že Peter Pellegrini ešte nevyhlásil termín volieb, vníma ako taktizovanie.

„Je úplne zrejmé, že predseda parlamentu zvažuje a využíva pre seba každú možnosť na získanie výhody pre vlastnú kandidatúru. Stále sme svedkami len naťahovania času,“ podotkol Korčok.

Ivan Korčok je podľa prieskumov najväčším vyzývateľom Petra Pellegriniho. Aj jeho preferencie stúpajú, no zatiaľ mierne.

Rozhodnúť môže boj o konzervatívneho voliča

„Nedarí sa mu úplne úspešne oslovovať konzervatívneho voliča. Ako sa bude blížiť čas prezidentských volieb, kedy už budú známi kandidáti, tak môžeme predpokladať to, že hra bude skutočne hrou o konzervatívneho voliča,“ povedal analytik agentúry Median SK Michal Mislovič.

Osloviť aj konzervatívneho voliča sa pokúsi ďalší exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. Potrebných 15-tisíc podpisov už vyzbieral.

„Ale zbierame ďalej, až skoro do konca januára, keď plánujeme petičné hárky odovzdať,“ skonštatoval Kubiš.

Podpisy zbierajú aj zakladateľka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková a ďalšia občianska kandidátka Marta Čurajová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko