Na hlavný obsah

Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový samit. Rusko pozvať neplánujú, povedal Zelenskyj

Cieľom je vytvoriť základné požiadavky pre mier.

Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový samit. Rusko pozvať neplánujú, povedal Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a švajčiarska prezidentka Viola Amherdová. Foto: TASR/AP

Švajčiarsko a Ukrajina plánujú zorganizovať mierový samit za účasti svetových lídrov. Oznámili to v pondelok (15. 1.) v švajčiarskom Berne prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Viola Amherdová. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Termín podujatia ešte nie je známym, obe strany chcú okamžite začať s plánovaním. Pozvané budú podľa Zelenského všetky krajiny, ktoré podporujú územnú celistvosť Ukrajiny. Naznačil, že Rusko pozvať neplánujú.

Cieľom je vytvoriť základné požiadavky pre mier, ktoré Kyjev zahrnul do desaťbodového plánu. Patrí medzi ne stiahnutie Ruska z celého územia Ukrajiny, potrestane ruských vojnových zločinov či reparácie, pripomína DPA.

Amherdová uviedla, že jej krajina chce podporovať mierový proces. Do roku 2028 plánuje Kyjevu poskytnúť finančné prostriedky na obnovu. Zelenskyj sa na sociálnej sieti X švajčiarskej prezidentke poďakoval za úsilie pri príprave samitu, na ktorom tímy oboch krajín začnú pracovať v utorok (16. 1.).

Konferencia by sa konala vo formáte, ako vlaňajšie rokovania v Dánsku, v Saudskej Arábii a na Malte, či nedeľňajšie rokovania o mierovom pláne v Davose na úrovni poradcov pre národnú bezpečnosť.

V tomto meste boli prítomní zástupcovia 83 krajín a medzinárodných organizácií. Čína však medzi nimi nebola. Zelenskyj z Bernu odcestuje do Davosu, kde sa zúčastní na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet