Na hlavný obsah

Trump ako prezident by bol pre Európu zlou správou, podľa R. Káčera však ešte nemá istú nomináciu

Podľa E. Láštica už de facto je nominantom republikánov.

Trump ako prezident by bol pre Európu zlou správou, podľa R. Káčera však ešte nemá istú nomináciu
Kandidát a kandidátka na republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v USA Donald Trump a Nikky Haleyová. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Donald Trump je po výhrach v Iowe a New Hampshire bližšie k republikánskej nominácii v tohtoročných prezidentských voľbách. Tieto úspechy mu však ešte zďaleka negarantujú ani výhru, ani nomináciu. Myslí si to exminister zahraničných vecí a bývalý veľvyslanec SR v Spojených štátoch Rastislav Káčer.

Podľa Politológa Erika Láštica už je de facto nominantom republikánskej strany. Vo zvyšných primárka podľa neho pôjde o potvrdení jeho dominancie v rámci strany.

Po odstúpení Rona DeSantisa zostali poslednými dvomi menami v boji o republikánsku nomináciu exprezident Donald Trump a exguvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová. A hoc aj v New Hampshire bol úspešnejší Trump, jeho súperka sa odstúpiť nechystá a vyhlásila, že „boj zďaleka nekončí“.

Práve primárky v New Hampshire mali byť miesto, kde mala Haleyová šancu uspieť. Ide o štát s veľkým podielom nezávislých a umiernených voličov, čo „teoreticky zvyšovalo šance na úspech jedinej vyzývateľky,“ vysvetlil Láštic pre spravodajský portál Správy RTVS.

„Inak povedané, kde inde, než v New Hampshire by mala Haley ukázať, že je reálnou alternatívou D. Trumpa. Nepodarilo sa jej to,“ skonštatoval.

Malé štáty Iowa a New Hampshire tradične v kontexte primárok nastavujú atmosféru a majú silný vplyv na očakávania aj nálady vo voličských táboroch republikánov aj demokratov, priblížil Káčer.

I keď boli Trumpove víťazstvá v Iowe presvedčivé a v New Hampshire oslabil kandidátku Haleyovú, stále negarantujú jeho celkové víťazstvo alebo získanie nominácie. „Ale sú silným signálom o rozložení síl v tábore republikánov,“ myslí si Káčer.

Signál pre republikánov

Víťazstvo v New Hampshire, ako aj to v Iowe, bolo pre Trumpa mimoriadne dôležité, myslí si bývalý veľvyslanec SR. „Mnohí republikáni sú znepokojení tvrdou a extrémistickou rétorikou, ktorá pôsobí radikalizujúco a rozdeľuje spoločnosť. Výhra ho posunula o krok bližšie k nominácii do novembrových volieb,“ uviedol.

Káčer pripomenul, že Trump má za sebou politickú minulosť a viacero afér. Aj v súčasnosti čelí viacerým súdnym sporom a žalobám. Polovica voličov v exit polloch uviedla, že v prípade jeho právoplatného odsúdenia, by nemal zastávať úrad prezidenta.

Aj keď z neho tieto dve výhry zrejme robia horúceho favorita republikánskych primárok, podľa Káčera mu ešte zďaleka negarantujú nomináciu a ani výhru. „Nazvať Trumpa horúcim favoritom prezidentských volieb by bolo dnes predčasné,“ skonštatoval.

Zľava exminister zahraničných vecí Rastislav Káčer a politológ Erik Láštic.
Zľava exminister zahraničných vecí Rastislav Káčer a politológ Erik Láštic.Foto: TASR/Jakub Kotian, RTVS

Láštic, naopak, hovorí, že Trump sa už nominantom republikánov de facto stal. „Zvyšné primárne voľby budú hlavne o potvrdení jeho dominancie v rámci strany. Súčasne mu umožnia už v tomto období zamerať pozornosť a finančné zdroje kampane na prezidenta a kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena,“ uviedol.

Demokratické primárky v New Hampshire vyhral súčasný prezident Biden, a to napriek tomu, že jeho meno nefigurovalo na hlasovacích lístkoch.

Trump v úrade – zlá správa pre Európu

Ak by sa Trump nakoniec predsa len stal prezidentom, podľa diplomata Káčera by to znamenalo pre USA ďalšie testovanie americkej demokratickej odolnosti proti jeho autokratickým sklonom. Zlý signál by to však vyslalo aj do Európy.

„Pre Európu by zvolenie Trumpa v kombinácii so silnejúcimi extrémistami v Európe bola zlá správa. Bol by to začiatok presadzovania záujmov, oslabenie multilateralizmu postaveného na pravidlách a éra nepredvídateľných rizík, obzvlášť pre malé a krehké štáty. Trumpovo víťazstvo by bola voda na mlyn politikom ako Orbán a Putin,“ podotkol Káčer.

To, že by sa Trumpovo zvolenie v kontexte jeho extrémistickej rétoriky a štýlu vládnutia mohlo podpísať pod prehĺbenie súčasných globálnych kríz si myslí aj politológ Láštic. „Nepredvídateľnosť Trumpa a jeho impulzívny štýl vládnutia by existujúce krízy mohli iba prehĺbiť,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet