Na hlavný obsah

Ukrajina čelila ďalšiemu ruskému ostreľovaniu, hlási jednu obeť. Útokom malo čeliť aj Rusko

Dve ženy sú na Ukrajine vo vážnom stave.

Ukrajina čelila ďalšiemu ruskému ostreľovaniu, hlási jednu obeť. Útokom malo čeliť aj Rusko
Zásah ukrajinských hasičov v Charkove 10. januára 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 19 z 20 útočných dronov Šáhed iránskej konštrukcie. V noci na stredu (17. 1.) ich vyslalo k náletom Rusko. Uviedlo to ukrajinské letectvo.

V Odese úrady hlásia troch ranených po nálete bezpilotných lietadiel. Rusi odpálili z okolia Belgorodu aj dve rakety S-300 v smere na Charkov, dodalo letectvo. V Charkove úrady po ruskom útoku z utorkového večera hlásia jedného mŕtveho a 17 ranených.

Ruské úrady naopak podľa médií tvrdia, že v noci protivzdušná obrana odvrátila dva ukrajinské útoky na Belgorodskú oblasť a zostrelila niekoľko dronov a rakiet vypálených z raketometov.

V Odese nálet ruských dronov poškodil obytný dom, z ktorého úrady evakuovali 130 ľudí. Zranenia utrpeli dve ženy narodené v rokoch 1955 a 1995 a dvadsaťšesťročný muž. Informoval na sociálnej sieti šéf oblastnej správy Oleh Kiper.

Starosta prístavného mesta na juhu Ukrajiny Hennadij Truchanov podľa denníka Ukrajinska pravda informoval, že hasiči uhasili požiar v obytnom dome, v ktorého okolí zhoreli štyri autá.

Uprostred mesta vznikol kráter po výbuchu, no útok si nevyžiadal obete na životoch. Starosta prisľúbil obyvateľom mesta pomoc pri oprave rozbitých okien a dverí ich príbytkov a tiež opravu poškodených komunikácií

Na mieste funguje mobilné stredisko, kde sa ľudia môžu zohriať, ľuďom pomáhajú tiež psychológovia. V zasiahnutom dome nezostal podľa miestnych médií nepoškodený ani jediný byt.

V Charkove si ruský útok, podniknutý ešte v utorok (16. 1.) večer dvoma raketami S-300, vyžiadal podľa polície minimálne jedného mŕtveho, uviedol dnes server RBK. Zranenia utrpelo 17 ľudí, jeden muž a 16 žien, z ktorých jednej je 90 rokov, uviedol dnes šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov podľa BBC. Dodal, že dve ženy vo veku 43 a 39 rokov sú vo vážnom stave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet