Na hlavný obsah

V Ekvádore vyhlásili výnimočný stav: Z väzenskej cely zmizol vodca gangu

Nevedia či sa ukrýva vo väzení, alebo sa mu podarilo ujsť.

V Ekvádore vyhlásili výnimočný stav: Z väzenskej cely zmizol vodca gangu
Ilustračná snímka - nepokoje vo väzniciach. Foto: ČTK/imago stock&people/Daniel Molineros

V Ekvádore začal platiť 60-dňový výnimočný stav. Prezident Daniel Noboa ho dekrétom vyhlásil po tom, ako z väzenskej cely zmizol odsúdený vodca gangu. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Adolfo Macías Villamar, známy skôr ako Fito vedie mocný gang Los Choneros, ktorý zrejme stojí za niektorými nepokojmi vo väzniciach v posledných mesiacoch. Väznili ho v krídle s maximálnym stupňom stráženia v meste Guayaquilu. Mimoriadne opatrenia zahŕňajú pozastavenie práva zhromažďovať a zákaz nočného vychádzania.

Noboa sa ujal úradu pred necelými dvoma mesiacmi. Je druhou najmladšou hlavou štátu v histórii krajiny. Vo voľbách zvíťazil po kampani, ktorú zatienila nebývalá miera násilia, vrátane vraždy iného kandidáta.

Prezident uviedol, že výnimočný stav umožní armáde a polícii prevziať kontrolu nad väznicami v celej krajine. Los Choneros kontrolujú veľkú časť areálu väznice La Regional, kde si trest odpykával Fito. „S teroristami rokovať nebudeme a nepoľavíme, kým neobnovíme mier,“ povedal Noboa.

Mal sa podieľať na vražde prezidentského kandidáta

Fito je podozrivý okrem iného z toho, že sa vlani podieľal na vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia, ktorému sa predtým vyhrážal smrťou. Neprítomnosť zločinca polícia zaznamenala v nedeľu (7. 1.) ráno. Nikde vo väzenskom krídle ho nenašla. Zatiaľ nie je jasné, či sa Titovi podarilo opustiť areál, alebo či sa skrýva niekde vo vnútri.

Jeden z policajných veliteľov uviedol, že útek „nemôže ani potvrdiť, ani vyvrátiť“. Väznicu podľa neho prehľadávajú stovky policajtov. Zariadenie La Regional sa nachádza v rozsiahlom komplexe, v ktorom je umiestnených celkovo päť väzníc a vyše 12-tisíc väzňov.

Fito tu za mrežami strávil väčšinu z posledných 12 rokov. V auguste ho nakrátko previezli do menšej väznice La Roca v rovnakom komplexe, ktorá sa považuje za bezpečnejšiu kvôli nižšiemu počtu väzňov. Na jeho presun bolo potrebných tisícov vojakov.

Fito už skôr z väzenského areálu ušiel. V roku 2013 sa spolu s ďalšími 17 väzňami dostal z väznice La Roca a ušiel na člnoch po rieke Daule, ktorá s areálom hraničí. O štyri mesiace neskôr ho dostihli v dome jeho matky v meste Manta. Odvtedy je vo väzení.

V decembri 2020 prevzal vedenie Los Choneros. Gang, ktorý je pomenovaný podľa svojej mocenskej základne v meste Chone, sa zaoberá predovšetkým obchodom s drogami a vydieraním. Nadviazal spojenie s mocným mexickým kartelom Sinaloa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet