Na hlavný obsah

V Grécku by sa mohli uzatvárať homosexuálne manželstvá. Tamojšia konzervatívna vláda na to predloží zákon

Umožniť má aj adopcie detí.

V Grécku by sa mohli uzatvárať homosexuálne manželstvá. Tamojšia konzervatívna vláda na to predloží zákon
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Grécka konzervatívna vláda predloží do parlamentu návrh zákona, ktorý v prípade schválenia umožní uzatvárať manželstvá aj homosexuálnym párom. Povedal to v stredu (10. 1.) grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informovali zahraničné agentúry.

Zákon má umožniť homosexuálnym párom adopcie detí, neumožní však využívať náhradné materské. V Grécku aj Mitsotakisovej konzervatívnej strane Nová demokracia má stále silný vplyv pravoslávna cirkev, ktorá je proti manželstvu pre homosexuálov.

Novým zákonom podľa Mitsotakisa vláda „odstráni diskrimináciu založenú na sexuálnej orientácii pri uzatváraní manželstva“. Zákon tiež zavedie možnosť adoptovať dieťa, ktorého biologickým rodičom je jeden z manželov.

Neumožní však homosexuálnym párom využívať náhradné materské, čo je situácia, keď je embryo biologických rodičov implantované do maternice náhradnej matky, ktorá dieťa odnosí. Mitsotakis tvrdí, že nechce, aby sa ženy zmenili na „stroje na plodenie detí“.

Neistá podpora

Grécky premiér sa niekoľko týždňov vyhýbal jasnej odpovedi na to, či jeho vláda predloží do parlamentu návrh zákona o manželstve pre homosexuálov. Proti takýmto sobášom vystupuje pravoslávna cirkev, ktorá má stále silný vplyv v gréckej spoločnosti.

Mitsotakis má v parlamente väčšinu, nie je však isté, či zákon podporia všetci poslanci jeho strany. Legislatívny text by však mohol získať podporu ľavicových strán, ktoré pred dnešným premiérovým vyjadrením tvrdili, že sami predložia návrh zákona o manželstve pre homosexuálov, ak tak neurobí vláda. V pondelok (8. 1.) tak urobila ľavicová strana SYRIZA.

Nie je zatiaľ jasné, kedy sa začne grécky parlament návrhom zákona zaoberať. Podľa gréckej tlače by sa tak mohlo stať ešte pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v júni. Mitsotakis povedal, že pred schválením zákona chce vykonať verejné konzultácie, ktoré však podľa neho nezaberú príliš veľa času.

V Grécku jednopohlavné páry teraz môžu uzatvárať registrované partnerstvo, ktoré sa uzákonilo v roku 2015. Podobná situácia panuje teraz aj v Česku. V Európskej únii umožňuje homosexuálom uzatvárať manželstvá 15 z 27 členských štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet