Na hlavný obsah

V holandskom Haagu otvorili takmer storočnú časovú schránku. Objavili ju v útrobách podstavca sochy

Schránku pred novinármi otvoril starosta hlavného mesta

V holandskom Haagu otvorili takmer storočnú časovú schránku. Objavili ju v útrobách podstavca sochy
Na snímke 99 ročná časová schránka, ktorá ukrývala vzácne dokumenty. Foto: Facebook/Háágse Dingen

V holandskom meste Haag v pondelok (29. 1.) slávnostne otvorili 99 rokov starú časovú schránku. Objavili ju počas renovačných prác pod jazdeckou sochou kráľa Viliama II. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kovová schránka ukrývala rozličné listy, historické dokumenty a knihy o bojoch Holanďanov proti Napoleonovi. Pred novinármi ju otvoril starosta Haagu Jan van Zanen.

„Spravilo to veľmi pekný dojem z tých čias. Bola tam i báseň pre kráľa, ako aj báseň pre mesto a krajinu,“ povedal van Zanen. Schránka bola uložená v útrobách podstavca sochy. Tá vznikla v roku 1925 a nachádza sa pri komplexe budov Binnenhof, kde majú sídlo obe komory holandského parlamentu i premiér.

Objavené knihy predstavujú tri zväzky opisov bitiek medzi Viliamom II. a Napoleonom vo francúzštine vrátane bitky pri Waterloo v roku 1815 od vojenského historika Francoisa de Basa.

Objav časovej schránky prekvapil i odborníkov, ktorí o nej nemali žiadne údaje. „Je to veľmi veľké prekvapenie. Schránka bola zabudovaná v špeciálne vyrobenej komore, ktorá sa musela rozpíliť,“ uviedla Sophie Olieová, expertka na dejiny umenia mesta.

Haag už teraz plánuje pokračovať v tejto tradícii. Pri výmene sochy v roku 2028 uloží do jej podstavca vlastnú časovú schránku, povedal starosta. „Požiadame obyvateľov Haagu, aby nám poradili, čo do schránky vložíme pre tých, ktorí ju budú otvárať o 100 rokov,“ vyhlásil van Zanen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet