Na hlavný obsah

V katolíckej cirkvi by mohla čoskoro nastať zmena. Vysoký predstaviteľ Vatikánu otvoril diskusiu o zrušení celibátu

Podľa teológov je spor o celibát starý ako samo kresťanstvo.

V katolíckej cirkvi by mohla čoskoro nastať zmena. Vysoký predstaviteľ Vatikánu otvoril diskusiu o zrušení celibátu
Ilustračná snímka kňaza počas omše. Foto: Unsplash

V katolíckej cirkvi môže podľa pozorovateľov čoskoro nastať prelomová zmena. Maltský arcibiskup, vysoký vatikánsky predstaviteľ a poradca pápeža Františka, najnovšie povedal, že rímskokatolícka cirkev by mala vážne uvažovať o možnosti pre kňazov uzatvárať manželstvá. Podľa neho cirkev stratila mnohých veľkých kňazov len preto, že sa rozhodli mať rodinu.

Z pohľadu teológov je spor o celibát starý ako samo kresťanstvo. Diskusiu najnovšie opäť otvoril arcibiskup Charles Scicluna. Pre Times of Malta povedal, že cirkev by mala preskúmať možnosti revízie svojich pravidiel.

Poukázal na to, že celibát bol kedysi voliteľný a cirkev by sa k nemu mala vrátiť. Je zástancom toho, že muž má právo mať vzťah a milovať ženu, no súčasné pravidlá mu prikazujú, že si musí vybrať a niektorí kňazi sa s tým vyrovnávajú tak, že nadväzujú vzťahy tajne.

Cirkevný analytik Jaroslav Šebek z Českej akadémie vied hovorí, že vyjadrenia maltského arcibiskupa Charlesa Sciclunu sú dôležité. A preto sa dajú očakávať aj reakcie z vnútra cirkvi.

„Je veľmi významnou postavou aj v rámci Vatikánu, pretože je to človek, ktorý mal z poverenia pápeža Františka riešiť otázku sexuálneho zneužívania v cirkvi,“ priblížil.

Mnohí katolícki kňazi hovoria, že doktrína katolíckej cirkvi už dosiahla svoje hranice a v istom zmysle vyhasína. Dokonca aj niektorí kardináli pripomínajú, že celibát nie je dogma, ale forma cirkevnej disciplíny a z právneho hľadiska sa dá zrušiť.

O celibáte sa diskutuje už desaťročia

O storočia platnom pravidle sa verejne diskutuje už desaťročia, no Vatikán aj mnohí konzervatívni cirkevní hodnostári ho obhajujú s tým, že život kňaza by mal byť výlučne zasvätený cirkvi a jeho komunite.

Jaroslav Šebek pripomína, že k celibátu sa historicky pristúpilo aj preto, aby sa nedelili cirkevné majetky, hoci dôležitá bola aj etická rovina. Podľa neho však najnovšie vyjadrenie arcibiskupa z Malty doktrínu meniť nebudú.

„Je tu viac tém, o ktorých sa búrlivo diskutuje. Napríklad nedávno na Slovensku to bolo žehnanie homosexuálnych párov. Aj vzhľadom k tomu, aby sa ďalej neprehlbovalo napätie, sa o tejto otázke asi nebude ďalej uvažovať,“ povedal.

Kňazi sa v súčasnosti môžu sobášiť vo východnom obrade katolíckej cirkvi, aj v pravoslávnej, protestantskej a anglikánskej cirkvi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál