Na hlavný obsah

VIDEO: V Rusku horí ropný terminál, zaútočil naň ukrajinský dron

Stroj vraj zneutralizovali, no muníciu zhodil.

V meste Klincy ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou a Bieloruskom začal v piatok (19. 1.) horieť ropný terminál, na ktorý zaútočil ukrajinský dron. Uviedol tamojší gubernátor Alexander Bogomaz. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Rusko pritom opakovane podniká masívne útoky dronmi a raketami na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru.

Brianský gubernátor v piatok informoval o ukrajinskom dronovom útoku s tým, že samotný stroj bol síce „zneutralizovaný“, ale podarilo sa mu „zhodiť muníciu“, ktorá zasiahla sklad ropy pri meste Klincy. Toto mesto má zhruba 60-tisíc obyvateľov a nachádza sa asi 70 kilometrov od ukrajinských hraníc.

„Ešte horí,“ uvádzal popisok k jednému z videí, ktoré nakrútili očití svedkovia. Na sociálnej sieti ho ráno publikoval spravodajský kanál Gorod Brjansk. Horia štyri zásobníky s benzínom, požiar medzičasom zachvátil plochu tisíc štvorcových metrov. Uviedla štátna agentúra TASS.

Plamene sa snažia zvládnuť 13 hasičských striekačiek a tiež špeciálny protipožiarny vlak vypravený moskovskou železničnou spoločnosťou.

Na sociálnych sieťach sa podľa BBC medzičasom objavilo množstvo príspevkov so zábermi požiaru, vyhotovených v Klincoch aj v 150 kilometrov vzdialenom Brjansku.

Podľa gubernátora si útok nevyžiadal obete na životoch. Zasihnutý ropný terminál však zachvátil požiar. Do boja s plameňmi nasadili až 13 hasičských vozidiel. Ruské ministerstvo obrany vo vlastnom vyhlásení uviedlo, že dron „zničili“ a ukrajinský útok v Brianskej oblasti „zmarili“, cituje AFP.

Miestny operátor železníc však informoval, že do mesta dorazil špeciálny vlak vybavený na hasenie rozsiahlych požiarov. „Požiar neovplyvní železničnú dopravu v Klincy,“ napísal na platforme Telegram.

Hlásia aj ďalšie útoky

Gubernátor Bogomaz medzitým podľa denníka Kommersant ohlásil zostrelenie ďalších dvoch ukrajinských dronov nad Brjanskou oblasťou.

Okrem zásobníkov pohonných hmôt sa terčom ukrajinských dronov v noci stal tiež podnik na výrobu výbušnín v Kotovsku v Tambovskej oblasti v centrálnom Rusku. Uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ukrajinskej tajnej služby.

Miestne médiá tvrdia, že dron sa okolo tretej ráno, teda asi hodinu po stredoeurópskej polnoci, zrútil v Kotovsku bez toho, aby podnik zasiahol. Nikto nebol zranený. No všetkých pracovníkov závodu hneď po incidente evakuovali.

Vo štvrtok (18. 1.) sa Ukrajina prihlásila k dronovému útoku v severnej časti ruskej Leningradskej oblasti pri hraniciach s Fínskom. Hlavným mestom oblasti je Petrohrad, ktorý doposiaľ terčom takýchto útokov nebol, konštatuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet