Na hlavný obsah

Jednu z brazílskych väzníc strážia kuriózni dozorcovia. Svoju úlohu údajne zvládajú lepšie než strážne psy

Zamestnanci si ich prítomnosť pochvaľujú.

Jednu z brazílskych väzníc strážia kuriózni dozorcovia. Svoju úlohu údajne zvládajú lepšie než strážne psy
Na ilustračnej snímke husi. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Väznica v brazílskom štáte Santa Catarina sa rozhodla nahradiť strážne psy husami. Vedenie ich rozmiestnilo v priestore medzi vnútorným plotom a vonkajším múrom väznice, informovala agentúra Reuters. Zamestnanci väznice si prítomnosť husí pochvaľujú, pretože podľa nich strážia dokonca lepšie ako psy.

„Máme elektronický dozor, fyzickú stráž a potom dozor týchto husí, ktoré nahradili psy,“ povedal riaditeľ väznice neďaleko mesta Florianópolis Marcos Roberto de Souza. Podľa neho sú náklady na chov kŕdľa husí nižšie ako náklady na chov psov. Chov operených zvierat podľa neho uľahčuje pokojná poloha väznice.

Húfy husí sa prechádzajú v priestore medzi vnútorným plotom a vonkajším múrom areálu. Husi by mali svojimi tradičnými zvukmi upozorniť dozorcov, ak do oblasti vstúpi nejaký väzeň.

Toto pravdepodobne nie je jediný prípad v histórii, keď husi slúžili ako strážcovia. Legenda hovorí, že v roku 390 pred n. l. kikiríkanie kapitolských husí prebudilo obrancov Ríma a upozornilo ich na útok Galov, ktorí v tom čase obliehali mesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet