Na hlavný obsah

Vinohrady na Slovensku sú čoraz menšie: Podmienky na dotácie sa zmenili, mnohí sa o ne už nebudú môcť uchádzať

Vinohradníkom hrozí aj vyklčovanie.

Vinohrady na Slovensku sú čoraz menšie: Podmienky na dotácie sa zmenili, mnohí sa o ne už nebudú môcť uchádzať
Ilustračná snímka vinohradu. Foto: RTVS

Obnova vinohradov zrejme na istý čas dostane stopku. Po novom už pestovatelia nemôžu získať dotácie na iné ako terasovité vinohrady. A tých je na Slovensku minimum. Hrozí, že niektoré vinohrady sa budú klčovať.

Vinohrady pri obci Veľký Kýr majú 17 a pol hektára. Stará sa o ne rodinné vinárstvo, ktoré časť z nich s podporou z eurofondov už aj obnovilo. S ďalším rozmachom nateraz neráta.

„Je to v našom prípade ako keby taká nevyhnutná podpora, bez ktorej realizácia výsadieb je, povedal by som, úplná divočina, veľmi veľké riziko. Musíme veľmi optimalizovať tie naše náklady, aby sme zostali nad vodou aj s týmito 17 a pol hektármi,“ priblížil konateľ vinárstva vo Veľkom Kýre Tomáš Sládeček.

Čo sa deje so slovenskými vinohradmi zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Jana Obrancová:

V minulosti mohli peniaze na obnovu čerpať všetci vinohradníci. Záujem bol obrovský a nedokázal naplno uspokojiť všetkých.

„Na túto výzvu pripadá ročne 4,9 milióna eur. Ide o sumu finálnu a nemennú, bez možnosti navýšenia zo štátneho rozpočtu. Pre enormný záujem žiadateľov je predmetná výzva dočasne pozastavená, až na výnimku vinohradov na terasách,“ odôvodnila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

„Pre naše vinárstvo až tak tie terasy význam nedávajú. Sú veľmi náročné na obrábanie a majú význam možno pri špičkových vínach, ktoré myslím, že aj na Slovensku sú ťažko predajné, keď sa bavíme o nejakých vínach možno 20 eur a viac,“ povedal obchodný riaditeľ najväčšieho slovenského vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.

Z vinohradov ostala len štvrtina

„Potrebujeme to naozaj na všetky vinohrady, nielen na tie na terasách. Je to naozaj pre nás, ak chce mať Slovensko do budúcna vinohrady, tak ich musí podporiť. Bez nich výsadba a obnova nebude. Reálne hrozí, že vinohrady sa budú klčovať,“ upozornila riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová.

„Ak sa podarí vyplatiť všetky v minulosti schválené výzvy a alokovaná výška financií dovolí otvoriť nové výzvy, mohli by sa do nich po schválení eurokomisiou žiadatelia prihlásiť bez obmedzenia. Predpokladáme to v roku 2026,“ uviedla Veronika Daničová.

„Aktuálne si nerobíme plány na takúto dlhú dobu, keďže tá doba je ťažká. Sme radi, keď ten rok nejak úspešne uzavrieme a nemáme veľmi odvážne plány do budúcna,“ skonštatoval Sládeček.

Rozloha vinohradov na Slovensku klesá už roky. Ešte v osemdesiatych rokoch sme u nás vinič pestovali na viac ako 30-tisíc hektároch, dnes je to len asi štvrtina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny