Na hlavný obsah

V Trnave pristúpili k zvyšovaniu cien za vodu. Môže za to obnova rozvodov

Podľa riaditeľa vodární by tak mali urobiť aj ostatné regióny.

V Trnave pristúpili k zvyšovaniu cien za vodu. Môže za to obnova rozvodov
Na snímke vodovodný kohútik. Foto: RTVS

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví odsúhlasil začiatkom januára zvýšenie cien vodného a stočného Trnavskej vodárenskej spoločnosti. Ročne ide o sumu približne 16 eur bez DPH na trojčlennú rodinu.

Trojčlenná domácnosť zaplatí mesačne za vodu približne o jedno euro a 30 centov viac. Trnavská vodárenská tento nárast zdôvodňuje nutnosťou výmeny starých, aj 80-ročných, rozvodov. Bez rozsiahlejších investícií podľa jej vedenia hrozia čoraz častejšie havárie.

„Každá vodárenská spoločnosť má tie isté problémy a pokiaľ sa zodpovední nezamyslia nad tým, aby tá cena išla minimálne na úroveň okolitých krajín Slovenska, tak nám hrozí, v určitom období, možno jedna veľká katastrofa,“ skonštatoval riaditeľ TAVOS Vladimír Púčik.

Zvyšovaniu cien pitnej vody sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Vlado Hulík:

V Trnave pristúpili k zvyšovaniu cien za vodu

„Dlhodobým problémom nielen na západnom Slovensku, ale aj v iných regiónoch, je podhodnotená cena vodného a stočného. Dôsledkom toho je veľký investičný dlh, na ktorý poukazujú jednak vodárenské spoločnosti, ako aj Najvyšší kontrolný úrad pri svojich kontrolách,“ priblížil analytik VODA-PORTAL Radovan Potočár.

Cena vody podľa vodárov úzko súvisí s cenou elektrickej energie. „Energie boli tým hlavným dôvodom, prečo sa menili ceny vodného a stočného v minulom roku. Vodárne sú veľkým spotrebiteľom elektriny, potrebujú ju napríklad na pohon čerpadiel,“ uviedol Potočár.

„My dnes máme vodné-stočné bez DPH-čky nejakých 2,60 – 2,70. V Čechách je to okolo šesť až sedem eur. Čiže minimálne to zvýšenie by malo byť raz také,“ povedal Vladimír Púčik.

„Len takýto výraznejší nárast cien za vodné a stočné bude cestou na to, aby vodárenské spoločnosti mali financie na vykrytie potrebných investícií,“ ozrejmil Radovan Potočár. Vodárenské podniky však odmietajú skokový nárast cien, svoj investičný dlh plánujú riešiť skôr postupným zdražovaním.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny