Na hlavný obsah

Voľby prezidenta nesmú byť súbojom opozície a koalície, tvrdí P. Pellegrini. M. Majerský sa vyjadril ku kandidátovi KDH

Politici diskutovali aj o vystúpení Z. Čaputovej v NR SR.

Voľby prezidenta nesmú byť súbojom opozície a koalície, tvrdí P. Pellegrini. M. Majerský sa vyjadril ku kandidátovi KDH
Zľava Milan Majerský a Peter Pellegrini. Foto: RTVS

Pri prezidentských voľbách nesmie ísť o boj koalície a opozície. Myslí si predseda Národnej rady (NR) SR a prezidentský kandidát vo voľbách 2024 Peter Pellegrini (Hlas-SD) v nedeľnej (21. 1.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa neho by výber kandidátov pri volebných urnách nemal odrážať súčasnú politickú situáciu.

„Je veľmi mylné, ak sa niekto pokúša vsunúť voľbu prezidenta do aktuálneho diania. Prezident sa volí na päť rokov, ak bude úspešný, možno aj na desať rokov. Pani prezidentka (Zuzana) Čaputová prežila päť vlád,“ skonštatoval.

Rozhodnutie kandidovať za prezidenta sa podľa neho nerobí z malicherných dôvodov, ako sú nezhody medzi koaličnými partnermi. Na kandidatúru sa cíti byť pripravený, i keď pôvodne mal ambíciu získať post predsedu vlády. Po voľbách však situáciu prehodnotil.

Principiálnou úlohou KDH bolo dostať sa po ôsmich rokoch do NR SR. Uviedol predseda hnutia Milan Majerský k tomu, prečo kresťanskí demokrati nemajú svojho prezidentského kandidáta. Europoslankyňu Miriam Lexmann alebo exministra spravodlivosti Viliama Karasa považuje pritom za „dobrých reprezentantov Slovenska“.

KDH sa ešte nerozhodlo, koho v prezidentských voľbách podporí. Majerský však priblížil, kedy by hnutie mohlo oznámiť svojho favorita. Strana sa má definitívne rozhodnúť po tom, ako budú známi všetci kandidáti. Kandidačné listiny sa odovzdávajú 31. januára. „KDH bude mať 17. februára 34 rokov, bude aj rada KDH, kde sa rozhodne, koho podporí.“

Čo sa týka možnej podpory Ivana Korčoka, oznamovať ju považuje za veľmi predčasné. Jeho podporu nevylúčil, ale ani nepripustil.

„Akonáhle by som povedal, že to pripúšťam, favorizoval by som ho,“ skonštatoval. Korčoka označil za skúseného politika, opísal aj ich spoločné skúsenosti z minulosti. Podporu možnému kandidátovi Patrikovi Dubovskému tiež nevyjadril, i keď oznámil, že sa s ním už stretol.

Vystúpenie prezidentky v NR SR

Prezidentka Čaputová pred niekoľkými dňami vystúpila v NR SR, aby predniesla svoje pripomienky k novele Trestného zákona. Majerský ju pochválil, že mala odvahu „pomenovať veci pravým menom“, i keď KDH s niektorými zmenami súhlasí.

Kritizoval však, že hlava štátu nespomenula nepotrebnú „nadprácu polície“ z posledných troch rokov. „Keď ľudia, ktorí mohli byť riadne predvolaní na políciu a vypovedať – ráno o piatej im vykopli dvere a pred zrakmi manželky alebo ich detí ich odvliekli kukláči. S tým sme nesúhlasili a nikdy súhlasiť nebudeme.“

Pellegriniho však vyzval, aby umožnil opozičné pripomienkovanie novely zákona a aby medzirezortné pripomienkové konanie prebehlo v riadnom čase.

Pellegrini výstup prezidentky v parlamente kritizoval tým, že takéto vystúpenia mala robiť častejšie počas plynutia jej mandátu. Vyčítal jej, že nevystúpila, keď išlo „o občanov, o národ a o republiku“.

„Veľmi ma mrzí, že pani prezidentka, ktorá má byť prezidentka ľudí, neprišla v zásadných situáciách, kedy bol ľud v obave a v strachu, čo sa s nimi stane. A teraz prišla. Keby chodila rozprávať v zásadných veciach, kedy sa Slovensko otriasalo či pri pandémii, či pri vojne na Ukrajine, či pri zdražovaní, bral by som to vážne.“

Prezidentka v minulosti vystúpila v NR SR deň pred celoplošným testovaním počas pandémie ochorenia COVID-19. Podľa neho vtedy do parlamentu nemusela chodiť, ale urobiť vyhlásenie z paláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko