Na hlavný obsah

Prezidentka vidí v novele Trestného zákona nesúlad s ústavou. Varovala pred nepredvídateľnými škodami

Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný.

Prezidentka vidí v novele Trestného zákona nesúlad s ústavou. Varovala pred nepredvídateľnými škodami
Na snímke prezidentka SR Z. Čaputová v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pred poslancov Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 1.) predstúpila prezidentka Zuzana Čaputová. Požiadala o to v súvislosti s novelou Trestného zákona.

„Trestná politika patrí medzi základné funkcie nášho štátu,“ povedala prezidentka v úvode vystúpenia.

Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb.

Novela Trestného zákona môže byť podľa prezidentky v kolízii s Ústavou SR, prináša hrozbu zásahov do práv poškodených na spravodlivý proces.

Vyzvala neprijímať takéto zásadné zmeny v skrátenom legislatívnom konaní. Ozrejmila, že kombinácia zníženia trestných sadzieb, zvýšenia hraníc škody, zmeny v ukladaní podmienečných trestov a zmeny v oblasti premlčania by bola rezignovaním štátu na ochranu občanov, efektívne vymáhanie spravodlivosti a môže znamenať odklon od ochrany princípov právneho štátu.

Označila za bezprecedentné, aby sa závažné zmeny trestného práva diali bez riadneho legislatívneho procesu. Upozornila, že predložená novela je jednou z najvýznamnejších zmien v doterajšej trestnej politike a zásadne mení prístup k majetkovej a hospodárskej kriminalite.

Argument vlády podľa nej neobstojí

Argument vlády na prijatie novely Trestného zákona v skrátenom legislatívnom konaní opierajúci sa o rozhodnutia Ústavného súdu SR a údajného porušovania ľudských práv podľa nej neobstojí.

Úprimnejšie zdôvodnenie vidí vo výroku premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o tom, že ide o mocenské rozhodnutie.

Prejavu prezidentky v parlamente sa v Správach RTVS venovala Katarína Wildová:

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala poslancov Národnej rady, aby novely trestných kódexov stiahli a prijímali v riadnom legislatívnom procese.

Odmietla aj argumenty o potrebe zosúladiť výšky trestov s okolitými krajinami Európskej únie. Poukázala pritom na výhrady európskych orgánov a na ohrozenie čerpania eurofondov.

Hlava štátu ešte minulý týždeň odôvodnila svoj záujem vystúpiť pred poslancami tým, že v novele ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia.

Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

Je presvedčená, že nevedia o dôsledkoch

Prezidentka je presvedčená, že predkladatelia novely Trestného zákona nevedia o dôsledkoch, ktoré zmeny môžu priniesť.

Ak by sa stretli s ľuďmi z praxe ešte pred predložením novely, tak by takýto návrh v súčasnosti v parlamente nebol. Uviedla to po stredajšom (17. 1.) stretnutí s právnymi expertmi a právnickými autoritami.

Parlament už druhý týždeň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko