Na hlavný obsah

Z väzníc oslobodili viac než 130 rukojemníkov, ktorých zajali búriaci sa väzni v Ekvádore

Vzbury vyvolali členovia drogových kartelov.

Z väzníc oslobodili viac než 130 rukojemníkov, ktorých zajali búriaci sa väzni v Ekvádore
Bezpečnostné zložky oslobodili z väzníc všetkých rukojemníkov. Foto: TASR/AP

Z ekvádorských väzníc v noci na nedeľu (14. 1.) oslobodili zvyšných 136 pracovníkov, ktorých väzni zajali ako rukojemníkov počas nedávnych väzenských vzbúr vyvolaných členmi drogových kartelov. Informovala o tom ekvádorská správa väzníc, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

Približne 180 dozorcov a administratívnych pracovníkov zajali búriaci sa väzni ako rukojemníkov po tom, čo ekvádorský prezident Daniel Noboa tento týždeň vyhlásil vojenský zásah proti zločineckým skupinám, čo vyvolalo smrteľné zrážky s drogovými gangmi v tejto juhoamerickej krajine.

„Bezpečnostné protokoly a spoločná práca polície a armády umožnili prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorí boli zadržiavaní v rôznych väzniciach po celej krajine,“ uviedla správa väzníc SNAI na sociálnej sieti X.

Násilie vo väzniciach v Ekvádore vypuklo po tom, čo vyšlo najavo, že jeden z najvýznamnejších ekvádorských narkobarónov José Adolfo Macías, prezývaný Fito, ušiel z väzenia.

Výnimočný stav

V reakcii na streľbu zo strany gangstrov vo viacerých väzniciach vyhlásil v pondelok prezident Daniel Noboa výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania na 60 dní. Gangy však odpovedali vyhlásením vojny úradom: začali unášať policajtov a vykonávať bombové útoky. Počas násilností zahynulo už najmenej 19 ľudí.

Podľa ekvádorských úradov bolo zabitých aj osem „teroristov“ a 27 väzňov, ktorým sa podarilo počas vzbúr utiecť, znovu chytili. Správa väzníc SNAI predtým informovala, že vyšetrí príčiny aj osoby zodpovedné za vyvolanie nepokojov vo väzniciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet