Na hlavný obsah

Zelené investície stále predstavujú pre samosprávy dôležitú oblasť

Bojujú tak aj proti klimatickej zmene.

Zelené investície stále predstavujú pre samosprávy dôležitú oblasť
Panoráma Banskej Bystrice. Foto: RTVS

Enviromestom 2023 sa stala Banská Bystrica. Uspela v súťaži, ktorou Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) motivuje samosprávy uplatňovať takzvanú zelenú politiku v praxi. Podobným smerom uvažujú aj ďalšie mestá.

Budovanie nových podzemných kontajnerov, inovatívny manažment kosenia či ochrana prírody. Aj to sú niektoré oblasti, vďaka ktorým mesto pod Urpínom tento rok zvíťazilo.

„Národnú hodnotiacu komisiu zaujal napríklad spoločný projekt s Univerzitou Mateja Bela, pretváranie alebo revitalizácia sídlisk na zelené sídliská, obnova mokradí v Laskomerskej doline. Alebo podpora udržateľných foriem dopravy a podpora cykloturistiky,“ priblížila hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.

Zeleným mestám sa v Správach RTVS venoval redaktor Alexander Ernest:

Vyčnievala aj minuloročná mládežnícka olympiáda, na ktorú pripravili odevy z recyklovateľných materiálov. „Tak isto v zelenom EYOF-e sme dokázali vyseparovať skoro 60 percent odpadu. To sú skoro dve tony papiera a skoro tona plastu. A vyzbieralo sa skoro 25-tisíc vratných obalov,“ ozrejmil zástupca primátora B. Bystrice Martin Majling.

Zelené projekty sa im darí realizovať najmä vďaka eurofondom.

Zelené projekty môžu byť inšpiráciou

Aj susedný Zvolen v minulosti získal titul enviromesta. Vybudovali napríklad zelenú strechu či opatrenia na zadržiavanie dažďovej vody. Chystajú ďalšie projekty.

„Mesto pripravuje vypracovanie štúdie, ktorá by ukázala, kam je vhodné umiestniť fotovoltické panely, presne na ktoré miesta na ktoré mestské budovy a podobne. Je to jednak zelené opatrenie a jednak to znižuje náklady,“ vysvetlil hovorca Zvolena Martin Svatuška.

Zelené projekty sa môžu stať inšpiráciou aj pre ostatné samosprávy.

„Menej betónu, viac zelene, viac aktivít, ktoré budú znamenať aj zelenú energiu. Robiť aktivity, ktoré posilňujú environmentálny charakter už od najmladšieho veku, kde samosprávy, ako zriaďovatelia základných a materských škôl, robia maximum,“ zdôraznil predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Zelené investície tak pre samosprávy aj naďalej predstavujú dôležitú oblasť, ako bojovať proti klimatickej zmene či energetickej závislosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny