Na hlavný obsah

VIDEO: Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, tamojšie úrady vydali varovanie pred cunami

Jadrové elektrárne ostali nenarušené.

VIDEO: Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie, tamojšie úrady vydali varovanie pred cunami
Zemetrasenie v Japonsku. Foto: TASR/AP

Centrálnu časť Japonska pri Japonskom mori v pondelok (1. 1.) zasiahlo zemetrasenie o sile zhruba 7,6 magnitúdy, po ktorom úrady vydali varovanie pred cunami.

Pre oblasť okolo epicentra zemetrasenia prvýkrát od marca 2011 platila výstraha pred cunami veľkého rozsahu, medzitým ju však zmiernili. Otrasy pripravili o život najmenej troch ľudí, bilancia však zrejme porastie. Okolo 51-tisíc ľudí z piatich rôznych prefektúr dostalo pokyn na evakuáciu.

Taktiež ruské úrady na ostrove Sachalin a v dvoch mestách na Ďalekom východe varovali pred cunami. Na nebezpečenstvo mohutných prívalových vĺn upozorňovali Južná aj Severná Kórea. Podľa hovorcu japonskej vlády v dôsledku zemetrasenia nevznikli žiadne problémy v prevádzke jadrových elektrární.

Japonský hydrometeorologický ústav pôvodne varoval, že prefektúru Išikawa môže zasiahnuť až päťmetrová vlna, neskôr vydal upozornenie na možnosť príchodu trojmetrovej vlny. Podľa televíznej stanice NHK z prístavu Wadžima na polostrove Noto hlásili vlny vysoké 1,2 metra.

„Každá minúta sa počíta, prosím, evakuujte sa okamžite do bezpečných miest,“ vyzval hovorca japonskej vlády. Premiér Fumio Kišida povedal, že sa ľudia majú pripraviť na ďalšie možné katastrofy.

„Treba, aby ľudia zostali ostražití pre ďalšie možné otrasy,“ uviedol. Meteorologická služba nalieha, aby sa ľudia do domovov nevracali, pretože cunami sa môže vrátiť.

Hlásia aj obete

Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v malej hĺbke na polostrove Noto v prefektúre Išikawa. Podľa japonskej škály otrasy dosiahli najvyšší siedmy stupeň. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie, aké meteorologický ústav na polostrove Noto zaznamenal od začiatku meraní v roku 1885, píše agentúra Reuters.

Britská BBC na svojej internetovej stránke uviedla, že centrálnu časť Japonska za niekoľko posledných hodín zasiahlo asi 50 zemetrasení so silou od 3,4 do 7,6 stupňa.

V meste Nanao na polostrove Noto našli dvoch ľudí bez známok života, uviedla podľa agentúry Kjódó miestna polícia. Ďalšiu obeť v sutinách zrúteného domu podľa stanice NTV hlásia z neďalekého mesta Šika. Podľa serveru BBC bilancia obetí v nasledujúcich hodinách pravdepodobne porastie.

V prístave Wadžima na polostrove Noto sa podľa hasičov zrútilo najmenej 30 domov. Popraskaný je povrch niektorých ulíc a parkovísk, v jednej továrni vypukol požiar. Japonská vláda uviedla, že má informácie o šiestich prípadoch ľudí zasypaných pod troskami. Podľa britskej BBC sa však nevie, koľko ľudí presne pod troskami stavieb je.

Jadrové elektrárne sú v poriadku

V centrálnom a východnom Japonsku prerušili prevádzku rýchlovlakov, nefunguje ani letecké spojenie so zasiahnutými regiónmi. Niekde hlásia problémy s telefónnym spojením a internetom.

Elektrárenská spoločnosť Hokuriku Electric Power uviedla, že viac ako 36-tisíc domácností v prefektúrach Išikawa a Tojama je bez dodávok prúdu. Záchvevy budov videli aj v Tokiu.

Japonsko patrí medzi krajiny najviac ohrozené zemetraseniami. V marci 2011 zemetrasenie a následná vlna cunami pripravili o život skoro 20-tisíc ľudí a spôsobili haváriu v jadrovej elektrárni vo Fukušime.

Jadrová elektráreň patriaca spoločnosti Hokuriku v najsilnejšej zasiahnutej prefektúre Išikawa svoje dva reaktory pre pravidelnú kontrolu odstavila už pred zemetrasením, ktoré sa jej vďaka tomu nijako nedotklo, uviedol podľa Reuters japonský úrad pre jadrovú bezpečnosť.

Juhokórejská meteorologická služba upozornila, že v dôsledku zemetrasenia v Japonsku sa môže zdvihnúť hladina mora pri časti územia na východe Južnej Kórey. Úrady v provincii Kangwondo prostredníctvom textových správ vyzvali ľudí, aby nechodili na pobrežie a aby utiekli do vyšších miest.

Výstrahu pred cunami vydali tiež úrady na ostrove Sachalin a v mestách Vladivostok a Nachodka na ruskom Ďalekom východe, napísal denník Kommersant. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie však neskôr podľa agentúry TASS poprelo skoršiu správu úradov o evakuácii časti Sachalinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet