Na hlavný obsah

Žena sa v Štrasburgu sťažuje na lekárov. Transfúziou krvi jej zachránili život, je to však v rozpore s jej vierou

Ekvádorčanka krvnú transfúziu odmieta.

Žena sa v Štrasburgu sťažuje na lekárov. Transfúziou krvi jej zachránili život, je to však v rozpore s jej vierou
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Európsky súd pre ľudské práva (ECHR) v Štrasburgu v stredu (10. 1.) začal rokovať o prípade 35-ročnej ženy z Ekvádoru. Sťažuje na Španielsko. Žena sa hlási k svedkom Jehovovým a pre svoju vieru odmieta krvnú transfúziu. Na súd sa obrátila, pretože jej lekári v Španielsku podali transfúziu navzdory jej želaniu, aj keď jej tým zachránili život, informovala agentúra AFP.

Verdikt podľa očakávania padne o niekoľko mesiacov. Rosa Edelmira Pindová sa v roku 2017 dozvedela, že najlepším riešením jej zdravotného stavu bude operácia. V júni 2018 ju na tento účel prijali do nemocnice v španielskom meste Soria, v ktorom žila.

Pred hospitalizáciou odovzdala lekárom dokument, v ktorom dôrazne odmietala transfúziu aj za cenu ohrozenia života. Pre krvácanie však ženu deň po operácii previezli do nemocnice v Madride. Tamojší nemocničný sudca bez znalosti celého kontextu rozhodol, aby žene potrebnú krv dali. Žena sa teraz na postup sťažuje. So žalobou už neuspela pri španielskej justícii.

Čo by mohol priniesť verdikt

Prípad prerokúva ECHR vo svojom najpočetnejšom zložení so 17 sudcami. Ekvádorku zastupuje právnik Peter Muzny. Podľa neho sa Juhoameričanka stala „ľahkou obeťou zdravotníckeho paternalizmu“. Muzny na súde pripomenul, že Pindová chcela „liečbu v súlade so svojou vierou“ a „opakovane o tom informovala“.

„Situácia vyžadovala rýchlu reakciu. Po tom, čo sudca zistil, že život pacientky je skutočne v bezprostrednom ohrození a vzhľadom na to, že v danom momente nebolo úplne isté, čo si pacientka želá, povolil lekárom použiť liečbu nevyhnutnú na záchranu jej života,“ povedala pred súdom Heide-Elena Nicolásová, ktorá v tomto prípade zastupuje Španielsko.

Podľa obhajcov Pindovej by verdikt v jej prospech mohol zlepšiť komunikáciu medzi lekármi a pacientmi a zabezpečiť liečeným lepšiu právnu ochranu. Naopak, zástancovia postupu madridskej nemocnice sa obávajú vzniku precedensu, pre ktorý by sa lekári mohli obávať vykonať niektoré úkony.

Prípad nie je ojedinelý

Prípady jehovistov, ktorí sa pre zdravotnú starostlivosť stretli s úradmi či súdmi, nie sú ojedinelé.

Veľkú pozornosť vyvolal v roku 2014 prípad chlapca menom Ashya King. Britskí lekári po niekoľkých operáciách skonštatovali, že mu už nevedia pomôcť. Rodičia hlásiaci sa k svedkom Jehovovým s dieťaťom ušli do Španielska. Britské úrady na nich vydali zatykač pre zanedbanie starostlivosti. Chlapca nakoniec úspešne liečili v Česku.

Vlani v novembri lekári Nemocnice Jihlava úspešne vykonali totálnu endoprotézu oboch ramien žene, ktorá patrí do tejto náboženskej spoločnosti. U pacientky museli zdravotníci použiť autotransfúznu metódu. Drénom sa pri nej zbiera krv z operačnej rany a po úprave sa vracia pacientovi späť do krvného obehu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet