Na hlavný obsah

Andrej Babiš neuspel na Ústavnom súde, kde sa snažil zvrátiť verdikty o minulosti v ŠtB

Babiš už vlani oznámil, že jeho právnici podali v prípade novú žalobu.

Andrej Babiš neuspel na Ústavnom súde, kde sa snažil zvrátiť verdikty o minulosti v ŠtB
Bývalý český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Predseda hnutia ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspel na Slovensku s ústavnou sťažnosťou proti rozhodnutiam bratislavského krajského súdu a Najvyššieho súdu. Tie zamietli jeho žalobu, že ho neoprávnene vedú v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB ako agenta.

Vyplýva to z oznámenia Ústavného súdu, podľa ktorého príslušný senát o tom rozhodol na svojom neverejnom pojednávaní 1. februára. Babiš už vlani oznámil, že jeho právnici podali v prípade novú žalobu.

Babiš, ktorý spoluprácu s ŠtB dlhodobo popiera vo viac ako desať rokov trvajúcej kauze, naposledy podal na Ústavný súd sťažnosti proti predvlaňajšiemu rozhodnutiu bratislavského krajského súdu a vlaňajšiemu verdiktu Najvyššieho súdu.

Tie rozhodli, že Babiš mal žalovať slovenské ministerstvo vnútra a nie slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN).

Babiš v reakcii na verdikt Najvyššieho súdu vlani v septembri uviedol, že jeho právnici toto rozhodnutie očakávali. Preto už skôr zažalovali Slovenskú republiku zastúpenú ministerstvom vnútra.

Babiš v roku 2012 v súlade so skoršou praxou súdov zažaloval ÚPN, ktorý na Slovensku spravuje zväzky ŠtB.

Ústavný súd však o päť rokov neskôr, keď zrušil skoršie verdikty krajského i Najvyššieho súdu v Babišov prospech, toto pravidlo prelomil. Ústavný súd vtedy však neuviedol, kto má byť žalovanou stranou.

V roku 2019 potom Ústavný súd zrušil ešte ďalšie rozhodnutie krajského i Najvyššieho súdu. To, naopak, Babišovu žalobu v spomínanej kauze zamietli. Príslušný senát to zdôvodnil tým, že všeobecné súdy neurčili, kto má byť v spore žalovaným.

Práve riešenie tejto otázky a nie samotnej oprávnenosti evidencie Babiša v dokumentoch ŠtB bolo hlavnou témou, ktorým sa potom súdy zaoberali.

Agent Bureš

Archívne dokumenty uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB. A o dva roky neskôr ho podľa nich k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman.

Ten ale pri pojednávaní na okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš k Štb naverbovaný nebol.

Ústavný súd vo verdikte z roku 2017 spochybnil vierohodnosť bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na všeobecných súdoch vypovedali v Babišov prospech. Ich výpovede boli vtedy považované za kľúčové.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko