Na hlavný obsah

Košickí cestári jazdili po diaľniciach načierno, stačilo pritom požiadať o výnimku

Dostali desiatky pokút.

Košickí cestári jazdili po diaľniciach načierno, stačilo pritom požiadať o výnimku
Ilustračná snímka.

Cestárske autá košickej samosprávy jazdili bez mýta, teda po diaľniciach načierno. Zachytili ich mýtne systémy. Tie odoslali údaje o evidenčných číslach vozidiel na Okresný úrad v Košiciach.

Desiatky platobných rozkazov za jazdu po spoplatnených cestách dorazili na Košický samosprávny kraj. „Keďže v predmetnej veci prebiehajú zo strany škodovej komisie potrebné úkony, je potrebné počkať na prijatie oficiálnych záverov,“ informovala hovorkyňa Košického kraja Katarína Strojná.

Prečo dostali cestárske autá košickej samosprávy pokutu zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Katarína Zakuťanská:

To, kto pochybil a či niekomu pokuty zosobnia, nateraz nie je známe. Mýtne systémy zachytili cestárske autá spolu 60-krát.

„Ide ešte o prípady z roku 2020 a 2021. Nemusí ísť o pokuty za rok, v ktorom boli uložené. Pokuty možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa okresný úrad dozvedel z informačného systému cestnej dopravy o porušení povinnosti, najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Stačila im výnimka

Pokuty by správa ciest nedostala. Stačilo požiadať Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) o výnimku.

„Oslobodenie povinnosti platiť mýto určuje zákon týka sa napríklad vozidiel, ktoré vykonávajú údržbu ciest alebo záchranárov, alebo policajného zboru, ministerstva obrany atď. Prevádzkovateľ vozidla však musí vopred požiadať skôr ako dané vozidlo vstúpi na spoplatnené úseky ciest,“ povedal hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

„Správa ciest Košického samosprávneho si na vybranú dopravnú techniku v súčasnosti uplatňuje výnimku z povinnosti platenia mýta, konkrétne ide o 104 kusov cestárskej techniky,“ uzavrela Strojná.

V prípade neuplatnenia výnimky, je pokuta pre takéto vozidlá prechádzajúce diaľnicami či rýchlostnými cestami bez zaplatenia mýta, až do výšky 800 eur. A to pri každom porušení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny