Na hlavný obsah

Donald Trump vyhral prezidentské primárky v Nevade a na Panenských ostrovoch

Priblížil sa k tomu, aby sa stal kandidátom Republikánov vo voľbách.

Donald Trump vyhral prezidentské primárky v Nevade a na Panenských ostrovoch
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident USA Donald Trump vo štvrtok (8. 2.) zvíťazil na republikánskych nominačných zhromaždeniach v americkom štáte Nevada a na Amerických Panenských ostrovoch. Opäť sa priblížil k tomu, aby sa stal štandardným kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách. V piatok (9. 2.) o tom informovala agentúra Reuters.

Trump, líder nominačného súboja svojej strany, bol jediným hlavným kandidátom, ktorý sa zúčastnil na volebných zhromaždeniach v Nevade. Pred tým, vo štvrtok, Trump bez problémov vyhral volebné zhromaždenia na Amerických Panenských ostrovoch.

Volebné zhromaždenia v Nevade, ktoré zorganizovala Trumpovi naklonená Nevadská republikánska strana, sa konali dva dni po štátom organizovaných primárkach v tomto štáte.

Napriek tomu, že Haleyová bola jedinou hlavnou kandidátkou v primárkach v Nevade, bola porazená po tom, ako sa desaťtisíce Trumpových priaznivcov rozhodli označiť na svojich hlasovacích lístkoch možnosť „nikto z týchto kandidátov“.

Haleyová, bývalá veľvyslankyňa OSN, napriek neúspechom odmieta odstúpiť z nominačného súboja.

Trump sa vo štvrtok vyjadril, že to nie je dobrý nápad. „Neviem, prečo pokračuje (vo volebnom súboji), ale nechajte ju,“ uviedol. „Myslím si, že je to zlé pre stranu a vlastne aj pre ňu,“ konštatoval.

Haleyová avizovala, že o priazeň voličov sa bude uchádzať ešte vo svojom domovskom štáte Južná Karolína, kde sa primárky konajú 24. februára. Trump tam síce je populárny, ale Haleyová v tomto štáte vyhrala dvojo guvernérskych volieb. Preto dúfa, že bude mať výhodu domáceho prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet