Na hlavný obsah

Joe Biden s prehľadom vyhral prezidentské primárky v štáte Nevada

Ide o jeho druhé oficiálne víťazstvo v rámci tohtoročných nominačných súbojov.

Joe Biden s prehľadom vyhral prezidentské primárky v štáte Nevada
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden s prehľadom zvíťazil v demokratických primárkach v štáte Nevada. Vyplýva to z projekcií agentúry AP po sčítaní viac ako polovice hlasov. Pre súčasnú hlavu štátu ide o druhé oficiálne víťazstvo v rámci tohtoročných nominačných súbojov. Tie v novembri v Spojených štátoch vyústia do prezidentských volieb.

Biden pred tromi dňami rovnako podľa očakávania zvíťazil v primárkach v Južnej Karolíne. V nevadskom súboji porazil spisovateľku Marianne Williamsonovú a hŕstku ďalších kandidátov, ktorých AP označila za menej známych.

V Nevade sa v utorok (6. 2.) konali aj republikánske primárky, v ktorých sa na volebných lístkoch objavila bývalá guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová, ale aj kolónka „žiadny z týchto kandidátov“. Na lístkoch naopak chýbal najväčší favorit republikánskych primárok, exprezident Donald Trump, a hlasovanie tak malo len malú váhu, podotýka server CNN.

Republikánska strana štátu na americkom juhozápade sa navyše rozhodla delegátov udeliť na volebnom zhromaždení, ktoré sa tam koná vo štvrtok (8. 2.). Očakáva sa, že všetkých 26 nevadských republikánskych delegátov získa Trump.

Haleyová, ktorá kvôli usporiadaniu primárok nečelila v Nevade žiadnemu reálnemu súperovi, získala po sčítaní 65 percent hlasov 32,4 percenta. Najviac, teda 61,2 percenta hlasov, podľa AP voliči udelili „žiadnemu z kandidátov“, čo The New York Times označil za zahanbujúci výsledok pre Haleyovú.

Biden získal v Nevade po sčítaní 65 percent hlasov 89,8 percenta. Súčasný prezident sa podľa AP nemusel obávať prehry, napriek tomu v nedeľu (4. 2.) a v pondelok (5. 2.) viedol v Nevade kampaň, pri ktorej sa pokúsil mobilizovať voličov pred novembrovými voľbami. Pri tých bude Nevada, kde v roku 2020 Biden tesne vyhral nad Trumpom, kľúčovým štátom, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet