Na hlavný obsah

F1: Vek v prípade Hamiltona nehrá úlohu. Vo Ferrari nepotrebujú peniaze, potrebujú vyhrávať

Hamilton sa k Ferrari pripojí v roku 2025.

F1: Vek v prípade Hamiltona nehrá úlohu. Vo Ferrari nepotrebujú peniaze, potrebujú vyhrávať
Na snímke Lewis Hamilton. Foto: TASR/AP

Sedemnásobný majster sveta F1 Lewis Hamilton šokujúco prestúpil z Mercedesu k veľkému rivalovi z Ferrari. Britský jazdec po sezóne 2024 v tíme z Maranella nahradí Carlosa Sainza.

Lewis Hamilton si aktivoval opciu na uvoľnenie v zmluve, ktorú oznámil v auguste minulého roka. Táto sezóna bude v kokpite strieborného šípu jeho poslednou.

„Hamilton vyhral všetko, čo vyhrať mohol. Celé Taliansko teraz verí, že Ferrari prinesie úspech, na ktorý tak dlho čakajú,“ vraví v rozhovore pre spravodajskú :24 redaktor portálu f1online.sk Matúš Pavlík.

Ôsmy titul bude cieľom

Britský jazdec získal posledný celkový triumf v roku 2020. Ďalšie tri série následne ovládol jazdec Red Bullu Max Verstappen. Hamilton obsadil druhú, šiestu a tretiu priečku.

„Lewis nijako neskrýva, že ôsmy titul je jeho cieľom ešte pred koncom kariéry. On nie je typ jazdca, ktorý by si šiel niekde len tak zajazdiť alebo len tak zarobiť. Pokiaľ ide o Red Bull, bude to obrovská náročná výzva. Myslím si však, že skôr Hamilton pomýšľa na rok 2026, keďže v F1 dôjde k veľkej zmene pravidiel. Karty sa rozdajú odznova, všetky tímy musia postaviť nové autá a zoradiť sa na rovnakej štartovacej čiare,“ načrtol ambície Hamiltona v novej stajni Pavlík.

Brit v prestížnom seriáli nepatrí medzi najmladších jazdcov, začiatkom tohto februára oslávi okrúhle štyridsiate narodeniny. Ani jeho vek by však nemal byť prekážkou v snahe o dosiahnutie najvyšších mét.

„Hoci sa to zdá veľa, v F1 vek nehrá až takú rolu, ako napríklad vo futbale alebo hokeji. Fernando Alonso je veľmi dobrým príkladom. Má 42 rokov a pozrime sa na predchádzajúcu sezónu. Alonso stále patril k špičke a ukázal, že viac ako vek potrebujete hlad, motiváciu, vášeň a chuť do práce. Pokiaľ bude Hamilton v dobrej fyzickej forme, čo v súčasnosti je, tak nepochybujem, že bude aj naďalej patriť k najlepším,“ myslí si Pavlík.

Ferrari čaká od roku 2007

Hamilton, ktorý vlani podpísal s Mercedesom dvojročný kontrakt do konca sezóny 2025, tak zmluvu nedodrží. Jeho nový zamestnávateľ bude veriť, že sa konečne dočká úspechu, na ktorý čaká od roku 2007, keď na najvyšší stupienok vystúpil Fín Kimi Räikkönen.

„Ferrari si vybralo Hamiltona pre jeho rýchlosť a schopnosti. Toto nie je o peniazoch. Nie je to žiaden marketingový ťah. Je to o vyhrávaní. Lewis má obrovské skúsenosti a úspechy. Ferrari už nepotrebuje peniaze, oni potrebujú vyhrávať. Vedia, aký je jeho potenciál, čo ukázal aj v minulej sezóne. V pretekoch je nesmierne silný, výborne pracuje s pneumatikami a veľmi dobre vie, ako má vyzerať organizovaný tím,“ dodal Pavlík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport