Na hlavný obsah

Firmy vo Veľkej Británii musia ženám v menopauze prispôsobiť pracovné podmienky

Ak tak neurobia, môžu čeliť žalobám.

Firmy vo Veľkej Británii musia ženám v menopauze prispôsobiť pracovné podmienky
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Ženy vo Veľkej Británii, ktoré prechádzajú menopauzou, by to mali mať v zamestnaní o čosi jednoduchšie. Zamestnávateľov budú môcť zažalovať, ak na ich pracovisku neurobia primerané úpravy.

Tamojšia Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) vydala usmernenia pre firmy. Ženám by mali napríklad umožniť pracovať z domu alebo nosiť menej teplé oblečenie v prípade, že ich zamestnanie si vyžaduje nosenie uniforiem. Informoval o tom portál bbc.com.

Menopauza znamená ukončenie menštruačného cyklu ženy a zvyčajne nastáva po 40. alebo 50. roku života.

Príznaky menopauzy, medzi ktoré patria návaly horúčavy alebo ťažkosti so spánkom, môžu mať dlhodobý vplyv na schopnosť ženy vykonávať bežné každodenné činnosti.

EHCR čerpala aj z výskumu, ktorý ukázal, že jedna z desiatich opýtaných žien, ktoré pracovali počas menopauzy, musela pre symptómy opustiť prácu.

Negatívny vplyv na prácu

Dve tretiny žien vo veku 40 až 60 rokov pociťovali v práci príznaky menopauzy. To malo do značnej miery negatívny vplyv. Len veľmi málo z nich počas tohto obdobia požiadalo o úpravy, pretože sa obávali potenciálnej reakcie.

V usmernení sa uvádza, že firmy by mali zvážiť prijatie opatrení, ako je nechať ženy pracovať z domu či vetrať pracovisko, aby sa znížila jeho teplota. Mali by tiež poskytnúť oddychové zóny v kanceláriách alebo zjemniť pravidlá pri nosení uniforiem a umožniť ženám nosiť menej teplé oblečenie.

Neschopnosť vykonať tieto druhy primeraných úprav by mohla predstavovať diskrimináciu v dôsledku zdravotného postihnutia. A to v prípade, ak sú symptómy menopauzy pracovníka dostatočne závažné na to, aby predstavovali zdravotné postihnutie, uvádza EHRC.

Dodáva, že disciplinárne konanie voči ženám za neprítomnosť súvisiacu s menopauzou by mohlo predstavovať diskrimináciu. A jazyk, ktorý zosmiešňuje niečie symptómy, môže predstavovať obťažovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet