Na hlavný obsah

Teraz ich vnímame negatívne, no kedysi mohli byť poruchy osobnosti evolučnou výhodou

ADHD je neurovývojová porucha.

Teraz ich vnímame negatívne, no kedysi mohli byť poruchy osobnosti evolučnou výhodou
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vlastnosti typické pre poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), ako je nesústredenosť alebo impulzívnosť, mohli byť pre predkov dnešných ľudí evolučnou výhodou, keďže zlepšovali ich taktiku pri zháňaní potravy. Uviedol to denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu publikovanú v odbornom časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

ADHD je neurovývojová porucha. Hoci sa odhady jej prevalencie líšia, v mnohých krajinách, vrátane Británie, počet diagnóz rastie. Hoci niektoré z príznakov, ako je neorganizovanosť alebo ťažkosti so sústredením, bývajú podľa denníka vnímané negatívne, vedci teraz uviedli, že v skutočnosti mohli v minulosti ľuďom pomôcť pri hľadaní nových miest na zháňanie potravy.

Štúdia ponúka potenciálne vysvetlenie, prečo je ADHD rozšírenejšia, ako sa očakávalo na základe náhodných genetických mutácií. A prečo sú bežné také črty, ako je nesústredenosť alebo impulzivita, uviedol hlavný autor štúdie David Barack z Pensylvánskej univerzity.

Keby tieto črty boli naozaj negatívne, potom by sa podľa neho dalo čakať, že v priebehu evolúcie budú potlačené. Tieto vlastnosti tak podľa neho môžu mať určité výhody.

Hra na zháňanie potravy

Autori štúdie analyzovali údaje od 457 dospelých, ktorí absolvovali online hru na zháňanie potravy, v ktorej mali počas ôsmich minút nazbierať čo najviac bobúľ. Počet bobúľ získaných z každého kríka sa znižoval vždy, keď ho niekto použil na zber.

Počas plnenia úlohy mohli účastníci buď pokračovať v zbieraní bobúľ z kríkov na pôvodnom mieste, alebo sa presunúť na nové miesto – aj keď druhá možnosť ich stála čas. Tím tiež vykonal u účastníkov vyšetrenie príznakov podobných ADHD – hoci zdôraznil, že nešlo o diagnózu – a zistil, že 206 účastníkov malo pozitívne výsledky.

Výskumníci zistili, že účastníci s vyšším skóre na škále ADHD strávili na každom mieste s kríkmi kratší čas ako tí s nižším skóre. Častejšie opúšťali svoje existujúce miesto a hľadali nové. Títo ľudia tiež získali v hre viac bodov ako tí s nižším skóre na škále poruchy pozornosti s hyperaktivitou.

Štúdia mala isté obmedzenia, vrátane toho, že bola založená na vlastnom hlásení príznakov ADHD. Podľa Baracka je preto potrebné vykonať ďalšie experimenty s ľuďmi, ktorí majú ADHD diagnózu, aj s úlohami spočívajúcimi v hľadaní potravy v reálnom svet. Pri nich je potrebné vynaložiť oveľa väčšie úsilie na pohyb ako pri zbere v online hre.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet