Na hlavný obsah

Gastroenterologická klinika v bratislavskej Petržalke by mala fungovať aj po hromadnom odchode lekárov

Klinika by tak mohla fungovať aj po 31. marci.

Gastroenterologická klinika v bratislavskej Petržalke by mala fungovať aj po hromadnom odchode lekárov
Fakultná nemocnica sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR/Martin Baumann

Pacienti by sa mohli liečiť na gastroenterologickej klinike v nemocnici sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke aj po 31. marci. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), pod ktorú zariadenie patrí, a Univerzitná nemocnica sv. Michala (UN-NsM) sa dohodli na uzatvorení memoranda o spolupráci.

Urobili tak na štvrtkovom (22. 2.) rokovaní zvolanom v súvislosti s odchodom gastroenterológov z UNB do UN-NsM. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) zároveň avizovala, že by pre UNB mohla vyčleniť kapitálové prostriedky.

„Považujem za nevyhnutné urobiť všetky kroky v záujme zachovania kliniky gastroenterológie Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, ako aj otvorenia oddelenia gastroenterológie v Nemocnici sv. Michala. Prisľúbila som vyčleniť kapitálové prostriedky na ďalší rozvoj fungovania a skvalitnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v UNB,“ priblížila šéfka rezortu.

Memorandum o spolupráci má pacientom aj po 31. marci garantovať vyšetrenia a liečbu na klinike v UNB aj na novej klinike, ktorá má vzniknúť v Nemocnici sv. Michala. Štvrtkové stretnutie iniciovala Dolinková. Zúčastnili sa na ňom aj riaditeľ UNB Alexander Mayer, generálny riaditeľ UN-NsM Ladislav Kužela a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Memorandum o spolupráci

Ako uviedol Mayer, memorandum má pacientom garantovať vyšetrenia a liečbu v oboch zariadeniach. Snahou vedenia UNB spolu so Slovenskou zdravotníckou univerzitou (SZU) je pracovisko zachovať vo vzťahu k pacientom, ale rovnako tak aj k študentom.

Gastroenterologická klinika SZU a UNB je zároveň aj významnou výučbovou základňou pre medikov, sestry a ďalšie vzdelávanie lekárov.

„Podpis dokumentu o spolupráci vnímam ako významný krok so zreteľom na tú najpodstatnejšiu súčasť celého systému, a tou je pacient,“ doplnil po rokovaní Kužela.

Vedenie UNB potvrdilo, že so zamestnancami, ktorí podali výpovede, pokračujú v rokovaniach o zotrvaní. Rovnako sa intenzívne snažia o získanie nových zamestnancov, tak aby sa zdravotná starostlivosť zachovala v plnom rozsahu aj po výpovednej lehote lekárov a zdravotníckych pracovníkov.

Výpovede podali viacerí lekári a zdravotnícky personál gastroenterologickej kliniky v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda koncom januára. Od 1. apríla by mali pôsobiť v UN-NsM, kde vznikne nová klinika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko