Na hlavný obsah

Hamas zverejnil reakciu na plán prímeria. Žiada stiahnutie Izraela z Gazy a ukončenie vojny

Pravosť dokumentu potvrdili predstavitelia Hamasu a Egypta.

Hamas zverejnil reakciu na plán prímeria. Žiada stiahnutie Izraela z Gazy a ukončenie vojny
Izraelský vojak pri hranici s pásmom Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Reakciu palestínskeho militantného hnutia Hamas na navrhovanú dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov zverejnili v libanonskom denníku al-Achbár. V stredu (7. 2.) o tom informovala tlačová agentúra AP.

Dokument, ktorého pravosť predstavitelia potvrdili, ponúka zatiaľ najjasnejší prehľad požiadaviek Hamasu za prepustenie vyše 100 rukojemníkov. Tých Hamas niesol v Izraeli pri masívnom útoku zo 7. októbra a zadržiava ich v palestínskom Pásme Gazy.

Hamas v reakcii na plán vypracovaný Spojenými štátmi, Izraelom, Katarom a Egyptom žiada trojfázovú dohodu trvajúcu celkovo štyri a pol mesiaca, ktorá bude viesť k ukončeniu vojny a prepusteniu všetkých rukojemníkov.

Návrhu Hamasu by tomuto hnutiu fakticky umožnil zostať pri moci v Pásme Gazy a obnoviť svoje vojenské spôsobilosti, čo je scenár, aký Izrael ostro odmieta, konštatuje AP.

Tri fázy dohody

Počas prvej 45-dňovej fázy by Hamas prepustil všetky zvyšné ženy a deti, ako aj starších mužov a chorých ľudí výmenou za prepustenie všetkých žien, detí, chorých a starších väzňov zadržiavaných Izraelom.

Izrael by následne prepustil ďalších 1 500 palestínskych väzňov vrátane 500 konkrétnych osôb určených Hamasom. Pravdepodobne dôležitých militantov odpykávajúcich si doživotné tresty.

Izrael by v prvej fáze tiež stiahol svoje ozbrojené sily zo zaľudnených oblastí Pásma Gazy a zastavil letecké operácie. Umožnil by aj vstup oveľa väčšej humanitárnej pomoci a začatie obnovy palestínskeho územia.

Takisto by umožnil vysídleným ľuďom vrátiť sa do svojich domovov, a to aj v severnej časti Pásma Gazy, a otvoril by všetky hraničné priechody.

V druhej fáze, o ktorej by sa rokovalo počas prvej fázy, by Hamas prepustil zvyšných rukojemníkov, prevažne vojakov a mužov civilistov. A to výmenou za ďalších palestínskych väzňov a Izrael by dokončil stiahnutie vojakov z Pásma Gazy.

V tretej fáze by si obe strany vymenili pozostatky zosnulých rukojemníkov a väzňov. Táto fáza by otvorila cestu k dlhodobému prímeriu.

Pravosť dokumentu zverejneného v arabsky písanom denníku al-Achbár potvrdili predstaviteľ Hamasu a dvaja egyptskí predstavitelia. Urobili to však pod podmienkou anonymity, pretože nemali poverenie informovať médiá o citlivých rokovaniach. Denník je blízky libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, spojencovi Hamasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet