Na hlavný obsah

V Pásme Gazy je po smrti 31 rukojemníkov, potvrdil hovorca izraelskej armády

O ďalšej dohode o prepustení rukojemníkov sa rokuje.

V Pásme Gazy je po smrti 31 rukojemníkov, potvrdil hovorca izraelskej armády
Zničený dom po izraelskom ostreľovaní Rafahu. Foto: TASR/AP

Zo 136 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy je po 31 smrti. Oznámil to v utorok (6. 2.) podľa agentúry Reuters hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Izrael predtým uviedol, že v Pásme Gazy je stále zadržiavaných 136 rukojemníkov.

„Informovali sme 31 rodín, že ich unesei príbuzní už nie sú medzi živými. Vyhlásili sme ich za mŕtvych,“ povedal Hagari na pravidelnej tlačovej konferencii.

Izrael v Pásme Gazy vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas. To vlani 7. októbra vykonalo masívny cezhraničný útok na Izrael, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí. Ďalších asi 250 ľudí palestínski ozbrojenci uniesli do Pásma Gazy. Zhruba stovku z nich prepustili počas doposiaľ jediného prímeria na konci novembra.

USA aj EÚ hnutie Hamas označujú za teroristické. O možnej ďalšej dohode o prepustení zvyšných rukojemníkov výmenou za dlhší pokoj zbraní sa teraz rokuje.

Hamas v tejto súvislosti dnes oznámil, že na návrh amerických a blízkovýchodných sprostredkovateľov odpovedal „v pozitívnom duchu“. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je na návšteve Kataru, uviedol, že s obsahom dohody oboznámi predstaviteľov Izraela, kam zamieria v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet