Na hlavný obsah

T. Hellebrandt priznal chybu. Mandátu sa vzdal, pretože nemocnicu neinformoval o ochorení

O trestnom oznámení, o ktorom hovoril R. Fico, zatiaľ nevie.

T. Hellebrandt priznal chybu. Mandátu sa vzdal, pretože nemocnicu neinformoval o ochorení
Bývalý poslanec NR SR Tomáš Hellebrandt. Foto: SITA/Diana Černáková

Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska (PS) na sociálnej sieti priznal, že spravil chybu pri svojom pobyte v nemocnici, a preto sa v stredu (7. 2.) vzdal svojho poslaneckého mandátu. „Kvôli tejto chybe som sa rozhodol vyvodiť politickú zodpovednosť,“ vysvetlil v statuse.

Podľa svojich slov neupovedomil personál nemocnice o chorobe, s ktorou údajne žije už 15 rokov. „Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene,“ dodal.

Naráža tým na stredajší status premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Napísal v ňom, že PS by malo vysvetliť, či Hellebrandtovo vzdanie sa mandátu súvisí s „incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie“.

Zarazilo ho, že o trestnom oznámení vedel premiér

Hellebrandt na sociálnej sieti priblížil, že o trestnom oznámení zatiaľ nebol informovaný. „Je zarážajúce, že takouto informáciou, ak je pravdivá, disponuje premiér Robert Fico a rád by som sa ho spýtal, z akého zdroja a z akého titulu ju má k dispozícii,“ dodal.

O údajnom trestnom oznámení sa podľa predsedu PS Michala Šimečku tiež dozvedeli až z Ficovho verejného vyjadrenia. Šimečka sa počas štvrtkovej (8. 2.) tlačovej konferencie takisto pýtal, odkiaľ mal premiér takéto informácie.

„Je zrejmé, že moje pochybenie bude Robert Fico zneužívať na boj proti demokratickej opozícii a na odpútanie pozornosti od svojich vlastných prešľapov a veľkej skupiny trestne stíhaných politikov z radov koalície, ktorí sa naďalej držia svojich stoličiek. Tým viac mi je ľúto, že som mu to uľahčil,“ skonštatoval Hellebrandt.

Personálu nemocnice sa ospravedlnil

Dodal, že zodpovedne berie lieky a do zahraničia chodí na kontroly a liečbu svojho ochorenia. „Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku,“ vysvetlil.

Zároveň uviedol, že keďže nepredstavuje ohrozenie pre verejné zdravie, nevedel, že má svoju diagnózu personálu žilinskej nemocnice hlásiť. To ho však podľa jeho slov neospravedlňuje.

„Svojej chyby som si vedomý a preto som odstúpil. Preberám za ňu plnú zodpovednosť. Som presvedčený, že na politikov musia platiť prísnejšie merítka,“ dodal.

Zároveň sa ospravedlnil personálu žilinskej nemocnice. „Je mi veľmi ľúto, ak sa čo i len na sekundu cítili ohrození. Kvôli mojej nedbalosti nemohli vedieť ani o mojej diagnóze, ani o tom, že som vďaka liečbe neinfekčný,“ uzavrel Hellebrandt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko