Na hlavný obsah

Hlas-SD nepodporí odobratie právomoci prezidentky menovať šéfa SIS, vyhlásil E. Tomáš

Deje sa tak v súvislosti s nomináciou Pavla Gašpara na šéfa tajných.

Hlas-SD nepodporí odobratie právomoci prezidentky menovať šéfa SIS, vyhlásil E. Tomáš
Poslanec Michal Truban (PS) a minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Hlas-SD nepodporí návrh premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa prezidentovi odobrala právomoc menovať riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Vyhlásil to minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) v diskusnej relácii O 5 minút 12, čím potvrdil skoršie vyjadrenie predsedu strany a parlamentu Petra Pellegriniho.

Vláda na svojom stredajšom (14. 2.) rokovaní navrhla do funkcie šéfa SIS vymenovať Pavla Gašpara – súčasného štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti a syna policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

Opozícia hovorí o konflikte záujmov a vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby ho nevymenovala. Tá sa už vyjadrila, že túto tému momentálne nepovažuje za prioritnú a nebude sa ňou zaoberať.

Tomáš v diskusii uviedol, že nevidí žiadne zákonné prekážky na to, aby prezidentka Gašpara nemohla vymenovať do funkcie. Podľa neho je jedným z predpokladov na nominanta na tento post, aby mal v neho premiér dôveru.

Poslanec Michal Truban (PS) v tejto súvislosti uviedol, že Pellegrini by sa nemal stať prezidentom práve preto, že by nemal problém Gašpara vymenovať, lebo spraví všetko, čo mu Fico prikáže.

Na to Tomáš reagoval, že „prezident nemá byť ani slúžkou vláde, ani slúžkou opozície, má byť nadstranícky“. Pellegriniho považuje za skúseného politika s autentickým názorom, ktorý si prešiel už množstvom funkcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko