Na hlavný obsah

Ikonický karneval v Riu de Janeiro tento rok sprevádzajú dva závažné problémy

Očakáva sa účasť siedmich miliónov ľudí.

Ikonický karneval v Riu de Janeiro tento rok sprevádzajú dva závažné problémy
Tanečníci z tanečnej školy samby Dragoes da Real vystupujú na alegorickom voze. Foto: TASR/AP

Karnevalu v Riu de Janeiro, ktorého hlavná časť sa začala v piatok (9. 2.), sa tento rok zúčastní sedem miliónov ľudí. Uvádza to odhad radnice brazílskeho mesta, píše agentúra EFE. V Riu aj v ďalších brazílskych mestách sa očakávajú okrem iného stovky tisíc zahraničných turistov. Oslavy sa však tento rok musia vyrovnať s dvoma závažnými problémami – kriminalitou a horúčkou dengue.

Ekonomický prínos karnevalu radnica odhaduje na zhruba päť miliárd brazílskych realov, čo je v prepočte zhruba 936 miliónov eur. V aktivitách súvisiacich s karnevalom podľa vedenia mesta pracuje 50-tisíc ľudí.

Hlavná časť karnevalových osláv začala v piatok odovzdaním kľúčov mesta kráľovi Momo, ktorý je monarchom karnevalového veselia. Celým mestom prechádzali sprievody s hudobným sprievodom a alegorickými vozňami. Hlavnou atrakciou sú však prehliadky škôl samby na známom sambodrome, ktorý navrhol preslávený architekt Oscar Niemeyer.

Tohtoročné karnevalové veselie však čelí podľa agentúry AFP dvom veľkým problémom – kriminalite a horúčke dengue. Úrady nechali v uliciach rozmiestniť ďalšie tisícky policajtov, ktorí dohliadajú na oslavy okrem iného aj na sambodrómu. Účastníci potom dostanú repelenty proti komárom, ktorí horúčku dengue prenášajú. Brazília zažíva silnú vlnu nákazy, Rio de Janeiro dokonca vyhlásilo stav zdravotníckej núdze, karneval na rozdiel od pandémie covidu-19 však pokračuje ďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet