Na hlavný obsah

Kedy zavedú okamžité platby aj zvyšné banky? Takto reagujú na novú povinnosť z EÚ

Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Kedy zavedú okamžité platby aj zvyšné banky? Takto reagujú na novú povinnosť z EÚ
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Banky budú musieť povinne poskytovať klientom službu takzvaných okamžitých platieb. Rozhodli o tom europoslanci. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 20 dní po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty budú mať na uplatnenie nariadenia 12 mesiacov.

V súčasnosti túto službu už niektoré slovenské banky poskytujú. Ide o Slovenskú sporiteľňu, VÚB banku, Tatra banku, Raiffeisen banku, Oberbank a J&T Banku.

Ostatné banky budú musieť túto službu v uvedenom časovom rámci zaviesť. „Okamžité platby ČSOB zavedie priebežne počas tohto a budúceho roka s dodržaním všetkých povinných lehôt aj prípadných špecifikácií v prípade poplatkov,“ reagovala hovorkyňa banky Michaela Lovásová.

To, že na projekte pracujú uviedla aj hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Podrobnosti nespresnila, dodala len, že všetky detaily včas oznámia.

Okamžitých platieb by sa už v tomto roku mali dočkať klienti Fio banky. „Nariadenie dôkladne sledujeme a okamžité platby by sme chceli klientom poskytnúť v tomto roku. Vzhľadom na dynamiku projektu momentálne nemáme nové informácie o termíne spustenia,“ priblížil hovorca banky Jozef Daňo.

„Momentálne skúmame nové opatrenia a klientov Fio banky, ako aj verejnosť, budeme určite včas informovať,“ dodal Daňo.

Spustenie okamžitých platieb v 365.bank bude časovo kopírovať legislatívne požiadavky. Maximálna výška prevodu realizovaná prostredníctvom okamžitej platby je legislatívne stanovená na 100-tisíc eur, uviedla Linda Valko Gáliková z 365. bank.

„Samozrejme, klienti resp. banky si v rámci nastavovania limitov môžu stanoviť aj nižšiu sumu. Výška 100-tisíc eur je maximálna možná,“ skonštatovala.

Bezpečnostné riziká?

S rýchlejšou transakciou rastie aj bezpečnostné riziko. „Súčasťou legislatívy je aj zavádzanie nových bezpečnostných opatrení. Klient bude mať možnosť stanoviť si výšku limitu transakcie v rámci daného dňa,“ reagovala Gáliková.

Ďalším ochranným prvkom bude napríklad aj to, že banky budú musieť zabezpečiť overenie príjemcu. Na strane bánk pritom bude nová legislatíva vyžadovať aj ďalšiu sériu bezpečnostných a fraud opatrení, dodala.

„mBank nastaví maximálny denný limit sumy aj počtu okamžitých platieb, klienti si budú môcť limity znížiť,“ uviedla produktová manažérka mBank pre platobné služby Milada Pivníková.

Podvodov sa vraj klienti nemusia báť. „Každá banka však má svoje interné, sofistikované mechanizmy na ochranu financií klienta a na predchádzanie podvodným transakciám,“ skonštatovala Pivníková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika